Конкурси

Лопе де Вега оживява в оригинал

Фестивал на испанския театър в театър "София" на 17 и 18 февруари

◊ СЪБИТИЕТО

17 пиеси на испаноезични автори ще бъдат представени по време на XIII Национален конкурс на ученическия театър на испански език, който ще се проведе на 17 и 18 февруари в театър „София”.

Конкурсът е организиран от отдел „Образование” на Посолството на Испания, с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката, и Институт Сервантес. 

Конкурсът отдавна се е превърнал в традиция, която оживява в началото на февруари, независимо от студовете, или грипната ваканция. Своя принос за провеждането на конкурса дава и Столична община, тъй като спектаклите се играят на сцената на общинския театър „София”, където участниците разполагат с прекрасни условия и с възможност да ползват театрални декори.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Старт на 13-тото поред издание на фестивала дава в петък, 17 февруари, СОУ „Сесар Вайехо” (по-известно като Втора испанска), което ще представи комедията „Да учиш безсрамник” от Алфонсо Пасо. 

В продължение на два дни 11 езикови гимназии от цяла България ще се включат в конкурса. Става дума за училища с престиж като ІV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри"- Варна, която е избрала заглавие на Лопе де Вега – комедията „Глупавата дама". Езикови гимназии от Пловдив, Русе, Велико Търново, Бургас, Плевен, Стара Загора, Дупница също ще премерят сили в състезанието.

Представят се и млади изпълнители от начални и средни училища, където испанският се изучава като втори език. Любопитното е, че с постановки на испански език в конкурса се включват и възпитаници на Първа английска гимназия, и Френската гимназия „Алфонс дьо Ламартин” в столицата. Трупите са 17, а общият брой на участниците – 187! Постановките, класирани на първо и второ място, ще получат правото да представят България на Европейския фестивал във Варшава през април.

Благодарение на Фестивала на испанския театър образователната практика у нас се приобщава към испанската, където театърът е едно от главните средства за обучение по естетика, за разкрепостяване на талантите и за обогатяване на духа. 

С всяка изминала година броят на участниците расте, а възрастта им се снижава. Тази година например в конкурса ще се включат дори четвъртокласници – от частното основно училище с ранноезиково обучение „Българско школо”, които са подготвили фарса „Отмъщението на животните”. С подходяща постановка с детска тематика се представя и 112. основно училище „Стоян Заимов” от столицата. 

Автор:
Елиана Митова
Публикация:
12.02.2012 г. 22:12
Посетено:
1654
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/14085-lope-de-vega-ozhivyava-v-original