Конкурси

Международен конкурс за оперно пеене "Розата на Евтерпа в Карлово"

Карлово, 19.-25 септември 2011

◊ СЪБИТИЕТО

От 19.09.2011 до 25.09.2011 г. гр. Карлово за втора поредна година е домакин на Конкурса за оперно пеене "Розата на Евтерпа в Карлово" – България 2011. Конкурсът в четири поредни дни ще се провежда в залата на Народно читалище "Васил Левски – 1861 г.", което празнува своята 150-та годишнина. Поради големия интерес за участие в конкурса, статутът му от национален през 2011 г. стана международен.

Заявилите участие тази година са 17 млади оперни певци от шест държави – България, Германия, Сърбия, Южна Корея, Турция и Нигерия. Те ще се състезават за шест призови места, както и за награда на публиката на името на Франсoа Стеено. Той е един от известните белгийски художници, сътворил множество витражи на представителни сгради в Белгия и по света. Организаторите на конкурса имат амбицията да подпомагат кариерата на лауреатите и след приключване на конкурса.

Председател на журито - проф. Павел Герджиков, оперен певец и режисьор.

Членове на журито:
. Милена Иняч, артистичен директор и диригент на камерен Симфоничен оркестър към факултета по изкуства на Университета на Ниш, Сърбия.
. Доцент Людмила Хаджиева, оперна певица, сопрано.
. Надя Колева, оперна певица, сопрано.
. Д-р Кристиян Михайлеску, артистичен директор на Операта в Брашов, Румъния.
. Драгомир Ненов, оперен диригент и композитор.
. Кирил Минков Ламбов, композитор и диригент.

Пианисти:
. Светослав Лазаров
. Петя Цветанова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

В рамките на събитието ще се проведе майсторски клас за изпълнение на барокова музика, под ръководството на Йосиф Герджиков – основател на Хенделово общество за музика в България. Той ще връчи специална награда за най-добро вокално изпълнение на барокова музика.

В съпътстваща програма, по време на всички конкурсни дни, ще бъде представено творчеството на известната белгийска художничка и аниматор - Жозете Яансенс.

Откриването на конкурса ще се състои на 19.09.2011 от 18.30 ч. в Градската художествена галерия с нейна изложба. Ще присъстват кметът на град Карлово, г-н Найден Найденов, заместник-кметът, г-н Георги Каръмчев, посланикът на Кралство Белгия в България – Н. Пр. г-н Марк Михелсен, г-н Николас Яансенс – син на Жозете Яансенс и други официални гости.

Според организаторите, конкурсът е едно прекрасно събитие в културния живот на града на Апостола и розите. Тази инициатива, освен че ще обогати местната публика, ще донесе икономически и културен престиж на града и в чужбина.

Финалът и награждаването на лауреатите ще бъде на 25.09.2011 от 18,30 часа в залата на читалището. Ще бъде прожектиран и анимационният филм на Жозете Яансенс „Колибата” (The Cottage), с който тя печели множество престижни награди от международни фестивали за анимационно кино. За закриването на фестивала са потвърдили присъствие представители на Община Карлово, посланикът на Кралство Белгия в България и г-н Крап, министър-съветник, ръководител на политическата секция на посолството на Федерална република Германия в България.

Всички събития са с вход свободен.

Международният конкурс за оперно пеене – България 2011, "Розата на Евтерпа в Карлово", се организира от Вероник Стеено, председател на Сдружение "Розата на Евтерпа в Карлово". Съорганизатор на конкурса е Община Карлово и Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.”. Конкурсът носи името на музата на музиката от гръцката митология – Евтерпа. Тя е майка на тракийския цар Резос, описан от Омир в "
Илиада" като един от могъщите царе на античността, управляващ колесница със свръхестествени коне и облечен целия в злато. Евтерпа е наименование и на вид бяла роза.
Автор:
Ивона Христова
Публикация:
16.09.2011 г. 16:32
Посетено:
2667
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/13156-mezhdunaroden-konkurs-za-operno-peene-rozata-na-evterpa-v-karlovo