Конкурси

Над 500 участници във фолклорния конкурс "Напеви от Северозапада"

Монтана, 15 и 16 април 2011

Над 500 участници във фолклорния конкурс "Напеви от Северозапада"


◊ СЪБИТИЕТО

На 15 април от 9.30 часа започва третото издание на  детския национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Той се провежда под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков, който ще открие конкурса.

В два поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне в Монтана над 500 талантливи момичета и момчета от Монтана, Берковица, Враца, Плевен, Видин, София, Правец, Бургас и др. населени места.

Разделите, в които ще се състезават младите таланти, са народно пеене (индивидуални изпълнители, камерни формации, певчески групи и народни хорове),  хореография (камерни народни танци, групи за автентичен фолклор и групи за обработен танцов фолклор) и инструменталисти. Последният раздел е включен тази година в статута на конкурса.


◊ В ПРОГРАМАТА

На 15 април ще се изявяват участниците в раздел „Народно пеене” в голямата зала на Младежкия дом. На 16 април от 10.00 часа своя талант ще покажат децата от раздел „Хореография” в Голяма зала на ОМД. По същото време в Заседателната зала ще се надсвирват начинаещи музиканти, включили се в новия раздел „Инструменталисти”. Всички млади таланти ще изпълняват творби от нашия край, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса към фолклорното богатство на Северозападна България. Така то ще се популяризира, ще се съхрани и предаде на поколенията. В рамките на творческото състезание ще се проведе и мини конкурс „Ръченица за двама” - за най-добра танцова двойка. Двойки танцьори – момче и момиче, определени от ръководителя на всяка формация, едновременно танцуват върху музика в ритъма на северняшка ръченица.

Изпълненията на певците и танцьорите ще бъдат оценявани от професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Председател на журито в раздел “Народно пеене” ще бъде доц. Светла Станилова от АМТИИ - Пловдив. Заедно с нея професионалното си мнение ще дава Сашка Ченкова - преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев” – град Котел, и Даниел Спасов - народен певец и водещ в БНР. Журито в раздел “Хореография” ще оглавява доц. Красимир Петров – председател на Сдружението на танцовите дейци, преподавател в НБУ - София. Заедно с него младите танцьори ще оценяват Илияна Панайотова – хореограф и солист в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, и Генчо Генчев – музикант, композитор и главен художествен ръководител на ансамбъл „Дунав” - Видин. Оценяването на изпълненията на участниците в раздел „Инструменталисти” е поверено на Ангел Добрев - композитор и гъдулар в народния оркестър на БНР, Ради Радев - главен диригент на Българската армия началник на Гвардейския представителен духов оркестър, бивш преподавател в АМТИИ – Пловдив, и Костадин Генчев - кавалджия в народния оркестър на БНР.

. Съпътстващи изяви в рамките на фолклорния конкурс са етнографска изложба от Исторически музей, град Чипровци, която ще бъде подредена на 15 и 16 април във фоайето на партера на Младежия дом, и представяне на  алманаха “
Резерват Северозапад, който съдържа уникални текстове от наши земляци, написани на местен диалект.

Третият детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява благодарение подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад. Конкурса подкрепиха ДЗИ, банка “Пиреос”, “Технополис”, “Компас”, “Агромашина”, “Ава Спорт”, “Копрен”, СВА, “Млин Грейн 2002”, АСМ ЕООД, печатница “Крис”, СОТ “Дейзи”.

Автор: Организаторите
09.04.2011 г. 16:53
Посетено: 1299
Етикети: конкурс
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/12137-nad-500-uchastnitsi-vav-folklorniya-konkurs-napevi-ot-severozapada