Конкурси

"Един спасител на Провадия. Осман бей" – литературен конкурс за ученици в Провадия

Благородна инициатива на писателя Цончо Родев

"Един спасител на Провадия. Осман бей" – литературен конкурс за ученици в Провадия


◊ СЪБИТИЕТО

Преди шест години известният български писател Цончо Родев направи щедро дарение, за да поощри младите литературни дарования от Провадия – града, в който авторът на исторически романи е роден преди повече от 80 години.
                   
По негова идея ентусиасти от Литературния клуб към читалище “Алеко Константинов” в Провадия решават всяка нечетна година в града да се организира ученически конкурс за исторически разказ или есе. Инициативата е щедро спонсорирана от писателя, от сестра му, швейцарската лекарка д-р Йоланта Родева (която ни напусна през ноември 2008 г.), и от приятели.


◊ КОНКУРСЪТ

Първото издание на конкурса е през 2005 година, а второто - през 2007. Третото - през 2009 г. За настоящото – четвърто издание, организаторите  взеха решение темата да бъде свързана с така необходимите на младото поколение примери на толерантност, добронамереност и скромен героизъм.

“Един спасител на Провадия. Осман бей” е насловът, във връзка с който децата на Провадия ще разгърнат въображението си…
     
     
◊ КОЙ Е ОСМАН БЕЙ

Не се учудвайте, че в една страна като България и в един град като Провадия, в които преобладава българското население, е избрана подобна тема. Не просто герой е Осман бей. Той е един от спасителите на родния си град! Колкото и оскъдни да са фактите от неговата биография, които са ни известни, те говорят за един живот, посветен на доброто, на толерантността; на звучащото толкова актуално разбиране, че всички хора са братя. Този човек с турски произход, с турско име (някои са твърдели, че майка му все пак била българка, но това едва ли е от толкова голямо значение) най-малко два пъти се е изправял срещу “своите”, за да защити съгражданите си българи.
   
Осман бей е управлявал Провадия в драматичното време на Руско-турската освободителна война. Под неговото ръководство мюсюлмани и християни сключват писмено споразумение, че се задължават взаимно да опазват живота и имуществото си. Но в последния ден на януари в града пристига турска войска, която има за цел да запали държавните складове с храни, за да не попаднат в ръцете на руснаците. Това би обрекло на изтощителен глад гражданите, а вероятно би предизвикало опожаряване на целия град. Но справедливият турчин Осман бей смело се изправя срещу това намерение. Той заявява пред командира на аскера: “Като пълномощник на турското население в града, дори и с риск на живота си, аз ще се възпротивя най-енергично на Вашето посегателство. Същото ще направя, ако войската се опита и да ограби българското население.”

След Освобождението провадийци изразяват обичта и почитта си към своя мъдър съгражданин, като го избират за депутат във Великото народно събрание. И до днес една улица в града се нарича Осман бей…


◊ РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА
      
Организаторите на конкурса се надяват, че талантливите деца в Провадия и извън нея (тази година се приемат и гости като участници), на възраст между 13 и 19 години, ще разгърнат въображението си по тази интересна тема.

Работещите в градския музей, а също и книгите на историка Светослав Аджемлерски могат да им помогнат да открият историческите факти, които ги интересуват. Но желаещите да пишат за Осман бей момичета и момчета не трябва да забравят, че задачата им е да създадат разказ или есе, т.е. литературна творба, в която да има художествена условност (фикция, измислица), а не сухо да възпроизвеждат документираното от историците.

• Срокът за предаване на творбите е 30.06.2011 г., в Детската библиотека на НЧ ”Алеко Константинов” – гр. Провадия.

• Конкурсът е анонимен. Текстовете се предават в голям плик, а в малък са запечатани имената и личните данни на авторите.

• Резултатите ще бъдат обявени през септември.


◊ НАГРАДИТЕ

На класиралите се на първите три места ще бъдат връчени грамоти и парични награди:
. Първа награда – 250 лв.
. Втора награда – 150 лв.
. Трета награда – 100 лв.


За повече подробности:
http://www.provadia.bg/Files/other/chetv%20konk.pdf

Автор:
Марта Радева
Публикация:
01.02.2011 г. 22:25
Посетено:
3352
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/11597-edin-spasitel-na-provadiya-osman-bey-literaturen-konkurs-za-uchenitsi-v-provadiya