Конкурси

Конкурс „Прованс” за млади български поети, пишещи на френски

За ученици от български гимназии

◊ СЪБИТИЕТО

Асоциацията „Прованс-България” в Екс ан Прованс, в региона на гр. Марсилия, организира за девети път конкурс за млади български поети. Неговата цел е да насърчи поетичното изразяване на младите българи.


◊ РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ

В конкурса могат да се включат само ученици от български гимназии. Всеки от тях може да изпрати едно свое стихотворение, написано на френски език, с дължина от не повече от една страница.

Всяка година темата на конкурса е различна. Темата на настоящия конкурс е МЕЧТАЯ, като условието е думата „мечтая” да не бъде използвана за заглавие на поемите.

Потенциалните участници в тази престижна инициатива следва да не пропуснат да спазят няколкото условия за регистриране на стихотворенията им. Те трябва да посочат задължително име, презиме, фамилия, рождена дата, училище, клас и адрес.

Участниците в конкурса изпращат своето творение на следния електронен адрес: provencebulgarie@gmail.com. Поемите следва да бъдат изпратени на организаторите най-късно до 25 февруари 2011 г.

Журито на конкурса е съставено от поети, писатели, литератори и преподаватели. Така се осигурява висока компетентност и обективно класиране.

Голямата награда за победителя в конкурса е самолетен билет и едноседмичен престой в Прованс, Южна Франция. Останалите номинирани финалисти в конкурса ще получат за участието си книги.

Важна точка от регламента на инициативата е възможността училищата, откъдето са призьорите в инициативата, да получат нови или вече употребявани издания, които да включат в библиотечните си фондове.

И така: участвай, за да разкриеш себе си и заявиш за таланта си, но и за да оставиш следа в гимназията, където учиш. След твоето участие там пристигат интересни книги…

Сполучливо е замислена тази инициатива от френските приятели на България от предградието на Марсилия, защото акцентира на страстта към четенето и книгите, на изучаването на изящното слово и на потребността от творчески изказ.


. Асоциацията „Прованс България” е най-представителната от асоциациите на българите и приятелите на България в Южна Франция. Съдейства за осъществяването на изложби на български художници.
Автор:
Владислав Христов
Публикация:
08.12.2010 г. 19:37
Посетено:
2523
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/11346-konkurs-provans-za-mladi-balgarski-poeti-pisheshti-na-frenski