Конкурси

XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2011

Шест конкурсни раздела - карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат

◊ СЪБИТИЕТО

От май до септември на следващата 2011 година Домът на хумора и сатирата в Габрово ще бъде домакин на най-мащабната международна проява в България в областта на хумористичното изкуство.

В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 21 май 2011 г. във Веселата къща ще се открие XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011. Негови организатори са Домът на хумора и сатирата, Община Габрово, Министерството на културата и Сдружението „Хумор на народите”.

Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” обединява стотици творци от цял свят, които влизат в благородна надпревара на идеи, възгледи, умения и таланти. Биеналето има 37-годишна история (първото му издание е през далечната 1973 г.), а 20-тото му издание заслужава да бъде тържествено отбелязано.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА БИЕНАЛЕТО

Екипът на Дома на хумора вече започна разпращането на условията за участие в 6-те конкурсни раздела на XX Международно биенале: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат. Темата за всички раздели е свободна, а за първи път на участниците в раздел „Карикатура” се предлага да помислят и творят по темата „Всички пътища водят към...”. Всеки участник има право да представи до две творби за раздел, придружени от попълнен формуляр за участие.

Крайният срок за получаване на творбите в Дома на хумора и сатирата е 1 март 2011 г.

Жури, съставено от професионалисти и предишни лауреати, ще селекционира представените творби и ще присъди общо 16 награди, сред които Голямата награда „Златният Езоп”, Наградата на град Габрово – „Гаскар” (габровският „Оскар”), и 6 специални награди на Министерството на културата (по една във всеки раздел). Още 8 специални награди ще бъдат присъдени от името на фирми, сдружения и организации, партньори на този престижен международен форум.

Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще издаде каталог на изложбите, в който ще намерят място всички селекционирани творби, а авторите им ще получат безплатен екземпляр от него.

• Пълните условия и формулярът за участие в Международното биенале вече могат да се видят и изтеглят от интернет-страницата на Дома на хумора и сатирата www.humorhouse.bg, където са публикувани на 5 езика (български, руски, английски, немски и френски). Пак там своевременно ще се обяви съставът на журито, както и информация за получените, селекционираните, дарените и наградените творби.

Още отсега организаторите канят всички автори да посетят Габрово на 21 май 2011 г. и да вземат участие в церемонията по награждаването на лауреатите на Международното биенале, както и в габровския карнавал.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
19.11.2010 г. 10:07
Посетено:
1867
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/11194-xx-mezhdunarodno-bienale-na-humora-i-satirata-v-izkustvata-gabrovo-2011