Конкурси

27-мо издание на Националния младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев” - Стара Загора

Конкурсът, който достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора

◊ СЪБИТИЕТО

На 5 и 6 ноември в Стара Загора ще се проведе заключителният етап на 27-мото издание на Националния младежки конкурс за поезия (НМКП) “Веселин Ханчев”. Отличените участници тази година са определени от жури в състав – Мария Калинова, Камелия Спасова и Иван Христов.

На Античната улица в Регионален исторически музей – Стара Загора на 5 ноември (петък) от 18,00 ч. ще се състои премиера на стихосбирката „
По вина на Боби Фишер” на Иван Ланджев, миналогодишния носител на Голямата награда на конкурса. След премиерата започва награждаването и рецитал на отличените млади творци, участници в 27-мото издание на конкурса и връчване на Приза “Златното яйце”.

На следващия ден - 6 ноември (събота) от 10.00 ч. в Къща музей “Гео Милев” (ул. “Гео Милев” № 37) - ще се състои Поетическата работилница за участниците в НМКП “Веселин Ханчев ’2010”. Проявите в програмата на конкурса завършват на 12 ноември 2010 г. (петък) в 18.00 часа в столицата, където в Народно читалище „Бачо Киро” ще се състои Поетическа среща на участниците и наградените в ХХVІІ издание на НМКП „Веселин Ханчев ’2010” – Стара Загора.


◊ СТАТИСТИКА ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

В 27-то издание на конкурса участват 27 мъже и 77 жени на възраст от 10 г. (един участник) до 25 години. Най-многобройни – по 12 човека са 19 и 21-годишните, след това – по 11 човека са на 18 и 20 години, по 10 човека са на 23 и 24 години, по 9 души са участниците на 17 и на 22 години. Петима са "най-възрастните" участници на 25 години, 7 са на 16 години, 5 – са на 14 години и само един – на 15 години.

Най-много – общо 26, са участниците от София, 11 – от Варна, 6 – от Велико Търново, а от домакините Стара Загора има 3-ма участници. Поети от общо 39 града и 8 села са подали свои произведения за участие в конкурса.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА


От 1984 година в Стара Загора се провежда Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев”. Конкурсът е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Съществуват и  други литературни младежки конкурси, но Ханчевият конкурс запазва своята уникалност с фестивалния си характер. Тук младите автори се срещат с известни поети, общуват с критици и издатели, опознават се помежду си, зараждат се нови приятелства и творческо сътрудничество.

Всяка година то обединява усилията на различни творчески поколения и превръща Града на липите за няколко дни в поетическа столица на България. Тази престижна възраст е сериозна атестация за творческа зрялост и завоюван авторитет. Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов, за да стане ясно, че носителите на наградите “Веселин Ханчев” се превръщат действително от ярки “прохождащи” дарования в истински творци.
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
01.11.2010 г. 16:57
Посетено:
2017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/11048-27-mo-izdanie-na-natsionalniya-mladezhki-konkurs-za-poeziya-veselin-hanchev-stara-zagora