Отзиви

За "Слънчев летопис" на Радка Шидерска-Фалк

Поезия на български, английски и испански език

За "Слънчев летопис" на Радка Шидерска-Фалк


Четвъртата книга на Радка Шидерска-Фалк предлага на читателя среща с един поетически "Слънчев летопис" на живота, на една съдба в измеренията на нейните мигове; "реката", в която се вливат и се оттичат радости и копнежи, погледи и мека тъга, неизменно придружаваща човешкото ни битие; океански вълни, които приютяват болката от неочаквано и желано, сбъднатости и илюзии. Една поетична рапсодия от думи, рисуващи пространства на призоваващия глас на спомена и надеждата – отправни състояния за поетесата в търсенията на идентичност на личността в свят, състоящ се от много светове. 

Пътищата по света
имат двойници.


Тук носталгията от предишната стихосбирка на поетесата е вече не така категорично изговорена или по-точно, думите сега пишат продължения на картините и невъзможността те да се слеят в една, да чертаят ясни граници на живота – защото такива не съществуват. Единствено калейдоскопичните мигове на преживяното пишат живота, без да го пренаписват.

Времето е онази нишка, която незримо пронизва тези мигове и ги фиксира в канавата на битието ни: 

Когато ще тръгна обратно
по спиралата на времето.


Поезията на делничното прелива в обобщен размисъл за отношенията в живота, обгърнати от пастелната мекота на разтварящото чувство на приемане, топлота и любов. Подтекстово експлицирано, това чувство доминира дори и в стиховете, където тъгата и носталгията са изречени по-категорично, но ненатрапчиво.

Пътувах по света,
докато намеря място
с най-дългото лято на Земята.
Но Зимата продължава
да живее в мен.


Читателят разчита една двуполюсна гама на сетивност, привидно рамкирана в сюжета на случващото се – предмети, хора, природни картини, ситуации - "затворени слънца" и "бяла самота", "любов" и "смърт", "изгрев" и "залез" – до "окото на Бога" – са като спомен от дълго летене, фокусиран в хармонията на съществуването:

Слънцето играе в клоните.
Дървото се залива от смях.
Сенките се преплитат
в изящен рисунък
слънчев пътепис.


Стоплящо е посланието на всяка частица от слънчевия лъч на необята, в чийто скут авторката смирено полага този свой поетичен летопис. Разчетена в контекста на личностното търсене, тази стихосбирка зазвучава цялостно с гласа на постигнат поетически изказ и пастелна образност.


 

__________________________
Радка Шидерска-Фалк. Слънчев летопис. English Version: Bogdan Atanasov, Versiones directas del búlgaro: Reynol Pérez Vázquez, илюстрации Теодора Атанасова, Изд. Pax Publishing, 2010
Автор:
Мая Атанасова
Публикация:
09.03.2010 г. 18:10
Посетено:
1658
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/9493-za-slanchev-letopis-na-radka-shiderska-falk