Отзиви

Дебютна книга търси отговори на вечните въпроси

Романът на Джеси Кънева "Захар и шафран" е четиво - медитация

Дебютна книга търси отговори на вечните въпроси


◊ КНИГАТА

Ако случайността е другото име на Бог - както ще ви убеди тази книга, - значи съвсем случайно сте попаднали на точното място в точното време.

Времето е... сега, а мястото - богатото художествено пространство на романа на Джеси-Даниела Кънева "Захар и шафран".

Какво свързва ексцентричната, влюбчива и чувствителна млада художничка Стела от София с наследницата на фамилно богатство, възпитаната в средновековен католически манастир Ещер от Авейру?

Защо лица и събития от краткия живот на тези две очарователни жени се "оглеждат" едни в други?

Как да избягаш от дългия низ нещастни любови и болезнени раздели, които те преследват?

Две повествования преплитат нишките си в дебютния роман на Джеси-Даниела Кънева, разказът "прескача" от епоха в епоха, оказваме се ту в "орбитата" на "осъдената душа" Ещер де Протетуш, ту сред артистичния хаос в живота на нестандартната, свободолюбива Стела.

Талантливото перо на Джеси-Даниела Кънева е оставило отпечатък върху всеки детайл на белетристичната творба. Действието е динамично, образите на героите - богати, цялостни, диалогът изобилства със свежи, изненадващи речеви построения.

Затова "Захар и шафран" е книга, която няма да прочетете само веднъж. Защото няма да ви е достатъчно...


◊ ЗА АВТОРА

Даниела Кънева е журналист по образование. Джеси, както я наричат приятелите й, е събрала различни таланти - до дарбата й да прегръща и обича живота и в най-трудните ситуации стои умението й на иконописец. Рисуването е в кръвта й от години. Кани те на кафе с канела и докато се наговорите, сигурно вече ще е изплела чорап, приличащ на произведение на изкуството. Така неусетно е "изплела" и първата си книга, чрез която ни посвещава в още един от талантите си.
Автор:
Светла Иванова
Публикация:
26.01.2010 г. 17:56
Етикети:
Посетено:
2472
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/9247-debyutna-kniga-tarsi-otgovori-na-vechnite-vaprosi