Отзиви

Книга за Антон Петров от Нели Станчева и Татяна Живкова

Спомени, разказани по вълнуващ начин за живота на рейнджъра, загинал в Кербала

Книга за Антон Петров от Нели Станчева и Татяна Живкова
Сн. Нели Станчева (вляво) и Татяна Живкова представят книгата


◊ СЪБИТИЕТО

На 8 май 2009 в Дома на учителя двете русенски преподавателки по литература Нели Станчева и Татяна Живкова представиха книгата си „Паметта на сърцето”. В книжното томче са събрани съкровени и вълнуващи спомени за Антон Петров, загинал при изпълнение на воинския си дълг в Кербала.

Докато прелиствах страниците, си мислех колко са мъжете, които наистина поемат риска да заложат живота си днес и в името на какво. Развълнуваха ме и мислите от ученическите есета, мисли на единадесетокласници и десетокласници, които по свой начин гледат на героизма, на патриотизма. Искрени и невероятно чисти в признанието си, че са възхитени от подвига му, от желанието му да участва в мисията в Кербала. Разголени чувства, в които прозира жалката, но истинска съвременна картина на отчуждението, на осъзнаването, че моралните ценности са изместени от други кумири и идеали.


◊ КНИГАТА

Двете авторки са написали книгата на един дъх, текстът увлича, интересен и образен, а емоцията е силна. Всъщност най-трудно се пише за човек, когото си обичал, съпреживял си всяка негова радост и страдание. А това те са го преодолели, успели са да покажат хубавите черти на Тони. През цялото време си мислех за родителите, за стоицизма и за мисията на бойците, които приемат да се борят с живота, защото така преодоляват скуката, инертността и безразличието. Казват, че хората са три групи - мъртви, живи и живи, които умеят да се борят с живота, въпрос на избор как да живееш. Явно, Антон е приел да бъде в последната група.

Дневникът на боеца издава характера му, съкровеното и егото. Надниквам в изписаните мисли и ме поразява това приемане на смъртта на 26 години по философски и мъдро:

Да не се говори за смъртта ми,
да не ме оплакват,
да не ме заравят в пръст
клисарят камбана да не бие
и ничий поглед да не види мъртвото ми тяло.
И траурни процесии зад мен да няма
и да не растат цветя на гроба
и никой да не помни, че съм бил.


 
Шест години ще станат от паметната дата - 27 декември 2003 година.

Без Тони. Поклон пред светлата му памет!

Автор: Лилия Рачева
18.05.2009 г. 17:28
Посетено: 1863
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/7919-kniga-za-anton-petrov-ot-neli-stancheva-i-tatyana-zhivkova