Отзиви

Забележителен концерт на Плевенската филхармония

Солисти Калуди Калудов, Анна Дитри и Адриан Павлов

Забележителен концерт на Плевенската филхармония


◊ СЪБИТИЕТО

В поредния концерт на Плевенската филхармония, посветен на 140-годишнината от създаването на читалище “Съгласие”, под палката на Славей Тинчев прозвучаха арии, дуети и фрагменти от опери на Пучини, Росини, Верди, Маскани и Белини, както и италиански канцонети.

Световноизвестният тенор Калуди Калудов, който след 5 години отново бе солист на плевенските филхармоници, е един от любимците на меломаните в града. На 14 май за радост на почитателите на оперното изкуство, знаменитият певец бе на сцената в зала “Емил Димитров”, а заедно с него своя дебют направиха младите Анна Дитри и Адриан Павлов, които от няколко години работят с маестрото.


◊ КОНЦЕРТЪТ

С канцонетите “Parla mi d’amore mariu” и “Non ti scordar di me” от Ернесто де Куртис, Адриан Павлов за първи път се изяви с филхармонията в родния си град. Много плевенчани го помнят от участието му през декември 2007 г. в галерия “Дарение Светлин Русев” в рамките на Лауреатски дни “Катя Попова”. И сега, както и тогава, публиката му се радва и подкрепя с бурни аплодисменти.

Млада, с красив глас и обаяние, Анна Дитри се представи възхитително в арията на Манон из операта “Манон Леско” от Пучини и в дуетите на Виолета и Алфред от ІV действие на операта ”Травиата” от Верди и този на Рудолф и Мими из операта „Бохеми” от Пучини, които изпълни заедно с Калуди Калудов. А той, Калуди Калудов, взриви залата в ариите на Каварадоси от “Тоска” и на Калаф от “Турандот” от Пучини. Впечатляващият със своя красив и запазен глас, с поразителна сигурност и завладяващ артистизъм тенор, доведе публиката до екстаз както в ариите, така и в дуетите с Анна Дитри. Бурни, нестихващи аплаузи и публиката бе възнаградена с бис – “О sole mio”. Възхищението на публиката и благодарността на големия певец… прекрасно изживяване, което се помни дълго.

Увертюрите към оперите “Севилският бръснар” от Росини, с която започна този забележителен концерт, и “Норма” от Белини”, Прелюд из „Травиата”от Верди и Интермецо из „Селска чест” от Маскани, прозвучаха между изпълненията на Калуди Калудов и младите певци. Това, което сътвориха плевенските филхармоници удовлетвори и най-претенциозните слушатели.

Красива музика, изключителни солисти, висок професионализъм – несъмнено този концерт ще се нареди сред върховите постижения на Плевенската филхармония през сезона!

Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
18.05.2009 г. 01:51
Посетено:
2279
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/7912-zabelezhitelen-kontsert-na-plevenskata-filharmoniya