Отзиви

Проф. Пламен Легкоступ събра 50 картини в ХГ "Борис Денев"

Юбилярят показва платна от различни периоди в творчеството си

Проф. Пламен Легкоступ събра 50 картини в ХГ "Борис Денев"
Средновековен пейзаж, акрил / платно


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 април 2009 г. проф. дпн Пламен Легкоступ (
ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”) навърши юбилейните 50 лета. По традиция той подреди изложба под надслов “50 години - 50 творби” в Художествена галерия “Борис Денев” в старопрестолната столица.

В нея са подбрани тематични платна - живопис, графика и една пластика. Най-ранната творба на твореца е от 1980 година, а последната е от 15 март т.г. Художникът работи в областта на живописта, графиката и илюстрацията. Има над 70 самостоятелни изложби в България, Франция, Австрия, Белгия, Русия, Германия, Швеция, Сърбия, Черна гора.

Негови творби са притежание на НХГ - София, на Художествените галерии във Велико Търново и Разград, на културния център A.M.O.R.C. в Париж, на Българския културно-информационен център в Москва, на Фондация “ARTKIBIUS” – Белгия и на редица частни колекции в страната и чужбина.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Пътят към златната рибка

Палитрата на художника плуваше под водата, пъстрите петна поемаха пейзажите без проблемна повторяемост. Повтаряха се единствено предводителите на подводния свят - рибите. Най-златната измежду тях промълви:
- Ти ще изпълниш пръв едно желание.
- Моята най-съкровена мечта е да изпълнявам вашите желания - отвърна Художника.
Тогава най-златната продължи:
- Сушата е временно изплувал океан и ще се върне някой миг обратно. Изригналите преди време континенти бяха нашият потоп и твърде малко чакаме да се върнат.
Ти не се боиш! Прозрял си: не с меч и огън движи се светът. Изкуството е да устоиш на съблазните на безграничния живот и сам да се превърнеш в примамка.
Затуй - не се страхувай!


Димитър Томов

Встъпителните думи на Димитър Томов са всъщност точно онова верую, което определя смисъла на артиста, верен на изкуството, на любовта към багрите и магията да създаваш платната, да показваш света. Пламен Легкоступ освен че е живописец, притежава и дарбата да гледа на живота философски и мъдро. Рибата е един от символите, който заема значително място в творчеството му и подсказва за личностното му осмисляне на битието. Като емблематичен знак от християнството, тя е олицетворение на познанието. Духовното усъвършенстване е показано чрез посоката й във водата, символика, която не може да се отмине безразлично в платната на художника Пламен Легкоступ.

Приказният свят на твореца се допълва от иносказателния елемент, присъстващ в градските пейзажи. Например в диптиха „Отражение” по невероятен начин е представен флиртът с водната повърхност, приказното царство е изградено от любов и топли послания. То е палаво и закачливо, дори когато се оглежда в отражението си. Водата като елемент е символично натоварена с познанието и пречистването на тъгата, на злобата, на грижите, а може би и затова градът на художника е емоционален и експресивен. А умело подбраните багри убедително допълват твърдението ми за изразителния начин на живописване.

Църквата, олтарите, античните съдове са любимите знакови елементи в творчеството на художника и намират достойно място в платната му. Завръщането към корените, към вярата са теми, измеренията на които всеки един автор би трябвало да търси в минало и съвремие. Това Пламен Легкоступ е постигнал безусловно по много добър начин. Дали ще рисува проекти за калкани, графични изображения или картини, изпълнени със смесена техника, той подчертава силната си привързаност към историята на родния си град, към определени исторически моменти, към неповторимото величие на православните ни храмове.

Многопластов и цветен като приказка, художникът представя своя творчески свят в една изложба, наречена „50 години - 50 картини”. Оригинален и дързък в мечтите си, търновският творец оглежда света от своя прозорец и разказва на почитателите си легенди. Неслучайно е подбрана и картината „Кръстът и рибата” за корица на луксозния каталог на великотърновския художник Пламен Легкоступ. Конфуций, в една от крилатите си мъдрости, казва, че човек, когато е на 50 години, вече знае какво е постигнал в живота и какво може. Със сигурност и Пламен Легкоступ знае какво иска - да продължи магията, наречена изкуство и да създава вълшебствата цветни, красиви и увлекателни, но посвоему.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
15.04.2009 г. 17:24
Посетено:
3575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/7708-prof-plamen-legkostup-sabra-50-kartini-v-hg-boris-denev