Отзиви

Лъки Питърсън и Литъл Дейв Томпсън от САЩ с два концерта в Русе

Музикантите плениха публиката с виртуозно изпълнение и артистичност на сцената


◊ СЪБИТИЕТО

Джазмените Лъки Питърсън от Далас, Тексас и Литъл Дейв Томпсън от Мисисипи зарадваха почитателите на блуса в Русе с два концерта. На 23 февруари 2009 световните музиканти взривиха голямата сцена на Доходното здание с майсторско изпълнение както на китара и синтезатор, така и с блестящите си гласови данни.

. Инициатори и организатори на поредния музикален празник са Община Русе и сдружение „BlueZZ Fest”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ И КОНЦЕРТА

Лъки Питърсън е роден през 1963 година и е един от най-големите съвременни блус таланти, известен с виртуозните си изпълнения по целия свят. Пее и свири на орган и китара. Неговите музикални интерпретации правят концертите му винаги велико емоционално преживяване, едно незабравимо силно шоу. Баща му е bluesman Джеймс Питърсън, собственик на нощен клуб в Бъфало. Клубът е редовна спирка за неговия приятел и колега Уили Диксън. Музикалната кариера на Лъки Питърсън (Lucky Peterson) всъщност започва от детските му години в клуба на баща му. Завършил е академия за изпълнителски изкуства в Бъфало. Питърсън участва в Националния Блус Фестивал на Le Creusot през 1994 година. През 90-те години Питърсън се очертава като един от предпочитаните и канен за участия музикант. Концертните му изяви са многобройни и той получава предложения за записи на албуми. Днес музикантът живее и работи в Далас, щата Тексас. Изнася концерти, прави турнета в САЩ, но предпочита да прекарва все повече време в църквата, където да свири музиката си. Лъки е семеен и има четири деца.

В Русе Питърсън предизвика фурор сред феновете на джаза. Освен че установи артистично и непринудено контакт с публиката, той показа И как се държат талантите без охрана. Притежава завидно майсторство да свири на синтезатор, виртуоз на китара и надарен с добри певчески данни. Артист по душа, бе коментарът на очарованите русенци от таланта на американския певец. Преградата между певец и публика се свали още с появяването му на сцената на Доходното здание. Питърсън слезе от сцената след първите си изпълнения и започна да свири от втория ред на салона, а заобикалящите го фенове затанцуваха под ритъма на познатите инструментални блусарски парчета. В салона на Доходното здание сякаш имаше блусарски хепъниг и всички участваха във великолепното шоу на американския китарист. Флиртът с публиката продължи, защото русенци бяха екзалтирани от присъствието на големия музикант, който през цялото време умело флиртуваше с всички.

Литъл Дейв Томпсън е роден през 1969. Музикалните критици също го определят като едно от най-големите имена сред днешните блусари - китарист и вокалист. Той е съвършен музикант и всяко негово изпълнение и композиция са ярки, с автентични блус фрази. Неподправен е начинът, по който той тръгва от корените на блуса и достига до свежи и модерни нюанси.
 
На двата концерта американските блусари свириха с румънски музиканти, сред които беше известният барабанист Ливиу Поп. Темпераментен и изразителен на сцената, той допълваше достатъчно ярко концертното изпълнение на двамата американци. Някои от почитателите му след концерта коментираха, че е много по-силен като барабанист и тук не се е проявил в целия си блясък. Ще допълня, че румънският барабанист гореше на сцената, всяка фибра от тялото му кореспондираше с ритъма на нежния блус или музикалните импровизации на китаристите. Ливиу Поп демонстрира как се свири на концерт, независимо в коя точка на земята е. Заразителен, експресивен и раздаващ се на публиката се, това са думите, които може би най-точно могат да го опишат.

С бурни аплаузи публиката изкара втори път на сцената артистичния Лъки Питърсън, за да изпее още веднъж една от песните си. Към него се присъедини и съпругата му, която го съпровожда по време на турнето, което продължава в северната ни съседка.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
12.03.2009 г. 16:24
Етикети:
Посетено:
1611
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/7471-laki-pitarsan-i-lital-deyv-tompsan-ot-sasht-s-dva-kontserta-v-ruse