Отзиви

Дилян Хубанов чества 50 години и реди ретроспективна изложба

Русенският скулптор е известен със страстта си към шахматната дъска

Дилян Хубанов чества 50 години и реди ретроспективна изложба


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 март 2009 русенският творец Дилян Хубанов отбелязва кръгла годишнина - 50 години от рождението си. Половинвековното му съществуване е повод и да празнува 26 години от дипломирането си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, както и 25 години педагогическа дейност. По традиция той подрежда ретроспективна изложба от свои творби в малката изложбена зала на „Борисова” 6 в Русе. В малкото, но уютно пространство, скулпторът Дилян Хубанов кани и своя приятел живописец Стефан Кацаров, който допълва артистичната среда с платната си.

Скулпторът е познат на русенската аудитория с богатото си творчество и многобройните си монументи, които през последните години създава в районите на Североизточна България.


◊ ПОВЕЧЕ

Преди да пристъпя към творческия му портрет, в ръцете ми попаднаха материали от критичката Ирина Аврамова. Нейната трактовка е, че Дилян превъплъщава архаичната представа за идолите като хранители на човека, които се взривяват от съвременното чувство за заплаха. Всъщност да твориш, а дали ще бъде с палитрата на цветовете, или ще подчиниш камъка и метала на въображението си, е начин да излееш душата си. Това със сигурност русенският творец Дилян Хубанов го постига във времето и е доказал позициите си.

През този творчески период той натрупва многобройни изяви и участия в изложби в страната и чужбина. Негови творби се намират в частни галерии във Франция, Белгия, Германия и други европейски държави. Скулпторът е подчинил целия съзидателен процес на любимите си теми, те стават неговото амплоа и се доразвиват във времето. Така Дилян Хубанов предизвиква емоции и любопитство сред почитателите на изкуството с възприятията си - малките метални пластики „Дон Кихот и Санчо Панса”, уникален шах, „Отвличането на Европа”, „Фигуроиди”. Въображението му търси лекия виц или закачката на сложните човешки проблеми и ги представя пред публиката по уникален начин - с приятна насмешка и тънка ирония. Критиците го определят като автор, който фиксира състоянието или по-скоро проявява близост до духа на далечните епохи.

Другата творческа страст на твореца е неговата голяма любов към шаха. Пристрастен към този спорт, той следи изявите на Веселин Топалов и на останалите спортисти. Чувството му прелива във форма и тя намира израз в изработката на уникален шах. С това той предизвиква огромен интерес през годините. Въображението му стига дотам, че по време на вернисажите в столицата открива изложбите с партия шах. Разбира се, на предизвикателството му отвръщат дори и доайените на изобразителното изкуство. Уникалното в шаха на Дилян е, че съчетава персийски и гръцки митологични образи, които представят различните фигури, изработени от бронз. Всичко това става преди 15 години. Към уникалното си решение прибавя и пясъчен часовник, който отмерва времето на играчите. Калмикия е следващото предизвикателство в творчеството на русенеца. По време на престоя си в столицата Елиста, той сътворява монументалното произведение от бял камък, което пресъздава творческата му визия за планетата Каиса, която била регистрирана от астрономите под номер 5570. Творбата на русенския скулптор краси площада пред Президентството на Калмикия.
 
Разбира се, Дилян Хубанов продължава да твори и да извайва паметници през последните години. Това са монументите, които са част от пространството, което ни заобикаля и напомнят за загиналите войници и герои за родината ни. И не на последно място ще отбележа, че освен творческата си дейност, Хубанов е отдаден и на специалната мисия - да учи младите на тайния език на изкуството, да бъдат богати с въображение и творчески заряд, и да продължат съзидателния творчески процес. Мъдреците преди нас са казали, че да твориш, значи да пееш със свой глас и въображение. Колкото до твореца Дилян Хубанов, доказал е за половинвековното си съществуване, че въображението е неговата стихия, подчинена в причудливи форми.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
26.02.2009 г. 22:41
Посетено:
2309
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/7384-dilyan-hubanov-chestva-50-godini-i-redi-retrospektivna-izlozhba