Отзиви

Два концерта, но не една, а… други цели

С трамвая на тези люде...

Два концерта, но не една, а… други цели


След като по традиция БНТ за пореден път ни предложи (на 1 януари от 12.30 часа) обедния новогодишен концерт на Виенската филхармония (с диригент Даниел Баренбойм) и бе представен и град Линц като културна столица на Европа през 2009 г., вечерта бях неприятно сюрпризиран - пак от БНТ, но с новогодишния концерт на Софийската филхармония (диригент  Емил Табаков), онасловен... "Духът на Русия".

(Мимоходом ще отбележа, че традиционният новогодишен концерт на виенските филхармоници бе дирижиран за пръв път от родения в Аржентина израелец Даниел Баренбойм… Освен валсове и полки на фамилията Щраус, в Златната зала на "Музикферайн" във Виена по повод 200-годишнината от смъртта на „бащата” на класическата симфония Йозеф Хайдн прозвучаха и негови произведения, а балетът на Виенската щатсопера и фолксопера заедно с хореографа Владимир Малахов изпълниха по време на новогодишния концерт танци по творби на Хайдн.)

Но да се върнем у нас… При положение че цялата 2008 г. мина под знака на Годината на Русия в България (сега пък в Русия започва Година на България и със сигурност ще има множество изяви на редица някогашни нашенски величия от соцкултурата и на техни днешни по-млади последователи-русофили, чиито връзки с Русия вероятно са имали и имат някои тайни измерения, за които можем да гадаем), в самото начало на третата ни европейска година да бъде организиран такъв концерт е доста голямо преиграване, ако не толкова проява на лош вкус. (В концерта бяха включени силни творби на велики композитори като Прокофиев, Шостакович, Мусоргски, Хачатурян и други, както и някои популярни мелодии като "Очи черние" и "Калинка". Е, не се стигна до "Катюша", слава Богу!)

Когато стана дума за Шостакович, говорителката от БНТ изтъкна, че бил гений, с когото би се гордял всеки европейски народ. Познатото комплексарско клише, което, за да похвали, вади очи... Все едно това не би могло да се каже за който и да е голям европейски композитор! Но самовлюбеността и натегачеството на някои български "антилигенти" са безгранични.

Нямам нищо против руската култура, и то главно от предболшевишкия период, но кому бе нужен такъв концерт с явни елементи на излишно слагачество? Ето, естествено, демократичният Запад си позволява да „вземе” евреин (с четири паспорта, единият от които даже бил палестински!) за диригент и руснак за хореограф, а тук за пореден път трябва да демонстрираме криворазбраната си лоялност към Путинова Русия, макар и с друг президент!

Какви „цели и задачи” бяха възложени на този концерт от верните русофили? Да покажат на света, Европа и "нами", че „русите са наши братя, наша кръв и наша плът”? Че каквито и европейци да сме, все пак с тях имаме трайни общи славянски, православни и социалистически корени? Че колкото и да ни реже Европа от своите фондове, ние си имаме як гръб и сигурни доставки на петрол и газ, независимо от цената? Че дядо Мраз винаги ще ни бъде по-близък от дядо Коледа – този католически старчок, дето си няма Снежанка?

В края на концерта филхармониците и диригентът им бяха отрупани за своя безспорен талант и професионализъм с букети и кошници с цветя от премиера Сергей Станишев, от вицепремиера Миглена Плугчиева, отговаряща за „усвояването на еврофондовете”, и от министъра на културата Стефан Данаилов. К`ва Европа, к`ви фондове, к`ви пет лева?! С трамвая на тези люде по-далеч от Русия и Сибир едва ли ще стигнем!
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
01.01.2009 г. 23:57
Посетено:
1318
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/7102-dva-kontserta-no-ne-edna-a-drugi-tseli