Отзиви

"Чайка" на Крикор Азарян с наградата на театралния "Дунав фест" - Русе

Богдан Петканин режисира „Ромео и Жулиета” авангардно

Богатите театрални фестивални дни през изтеклата седмица успяха да покажат пред публиката в Русе разнообразие от спектакли. Почти за всяка аудитория, колкото и взискателна и капризна да е тя, имаше по нещо.

Четвъртият международен театрален „Дунав фест” откри първия си ден с емблематичната пиеса на Чехов „Чайка”. Трупата от театър „Българска армия” под вещото режисьорско виждане на Крикор Азарян представи дворянското руско съсловие в аспект, който се доближава до нашето съвремие. Спектакълът получи голямата награда на фестивала - Ледената маска, като бе определен за най-добрия на годината.

В следващите дни русенци имаха възможност да се запознаят отблизо със сценичното изкуство на ирландския театър в лицето на режисьорката Диърде Кинахан и двамата актьори Уил О'Конъл и Паул Рой, които играха в пиесата „Врява”. Почти в синтезиран вид те успяха блестящо да изиграят драматичните отношения между двама млади мъже, които се срещат след погребението на майка им и се опитват да преодолеят скръбта. Не може да не се отбележат и гостите от немския театър Оснабюрк, които определено успяха да спечелят младата публика в града. С пиесата си те показаха съвременна режисура при представянето на  абсурдните ситуации, които се случват на три поколения, живеещи под един покрив.

Румънският театър „Нотара” наблегна на класическото представяне на комедията „Скандал в операта”. По време на пресконференцията пред медиите те подчертаха, че в техния театър винаги се съобразяват с интересите на публиката и едновременно с това успяват да подсигурят участие и на младите си актьори.

Възкресия Вихърова също показа поредната си режисьорска интерпретация в камерния спектакъл „Коко”. Публиката изпълни малкото пространство на камерната зала, за да се наслади на доброто изпълнение на актрисата Цветана Манева и нейната партньорка Ася Иванова.

Последният театрален ден от фестивала бе закрит с пиесата „Ромео и Жулиета”. Режисурата е дело на младия Богдан Петканин, който показа пред зрителите завидно умение да включи всички участници на сцената и действието преливаше от „кадър в кадър”. Почти като на филмова лента се разви шекспировата пиеса. Въпреки класическия характер на пиесата, режисьорът умело бе вмъкнал авангардни елементи и я представи по нестандартен начин.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
12.11.2008 г. 17:11
Посетено:
1124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/6821-chayka-na-krikor-azaryan-s-nagradata-na-teatralniya-dunav-fest-ruse