Отзиви

"Бягства" от Георги Михалков

Роман за времето, в което живяхме и все още живеем

"Бягства" от Георги Михалков


"Бягства" на Георги Михалков е роман за търсенето на мястото ни в живота, за лутането ни. Калина, главната героиня, бяга, но човек не може да избяга от себе си. Тя живее и в Куба, и в Испания, но никъде не намира щастие. Търси го, изоставя много скъпи за нея неща, за да се увери, че в света граници няма - границите са в нас самите. “Всеки от нас е едновременно и болница, и затвор – мисли тя. – Болниците вътре в нас вият от болките на хилядите ни същности. Нашите желания ни хвърлят в собствените ни затвори.” “Бягства” описва живота такъв, какъвто е – добър и лош. Той е философски роман, в който авторът задава едни от вечните въпроси: накъде вървим, какво търсим, какво искаме да открием. 
    
Това е роман за честните, обикновените хора, които разбраха, макар и късно, че бяха жестоко манипулирани, за хората, чиято ценностна система не са парите и кариерата. За повечето от героите в романа морал, чест, дълг, политически убеждения не съществуват. “Бягства” ни кара да се замислим защо много от нас след промените след 1989 година отпаднаха от живота независимо от образованието, което имаха и което не им свърши никаква работа. Както “Хайка за вълци” на Ивайло Петров е художествената диагноза на едно време, така и “Бягства” е художествената диагноза на друго време.

Този роман още веднъж доказва, че Георги Михалков е един от най-талантливите ни съвременни автори. Неслучайно е най-превежданият български писател. Достатъчно е да се вгледаме в проникновено изградените образи, в умело обрисуваните характери. Михалков разкрива душевния мир на своите герои с техните съмнения, подозрения, спотаени копнежи. С много пластичност описва природата като пресъздава неповторима атмосфера. Природните картини са не само фон, но и деликатно внушават преживяванията на героите. Майстор на стила, той ни показва обаянието на българския език.
   
Когато затворим и последната страница на този вълнуващ роман, неволно си задаваме въпроса, който си е задал и авторът: животът ни наистина ли е едно пътешествие и желанието ни да избягаме не е ли игра между измислицата и лудостта? Не можем да прозрем в бъдното. Не започва ли истинското ни пътешествие от онзи миг, когато няма по-нататък.

______________________
“Бягства” – роман от
Георги Михалков.
Редактор: Райчо Радулов. Художник: Людмил Веселинов. Книгоиздателска къща “Труд”. 2008 г.

Автор:
Петър Стойков
Публикация:
06.10.2008 г. 19:01
Посетено:
1374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/6570-byagstva-ot-georgi-mihalkov