Отзиви

Цветът като лупа. Приказалки преди капана за сънища

Два отзива за новата детска книга на Мая Дългъчева "Пъстри приказалки"

Цветът като лупа. Приказалки преди капана за сънища


◊ ЦВЕТЪТ КАТО ЛУПА

Мая Дългъчева пише като юнга, затова е капитан на надеждата
Петър Драгиев

Летен ден. Всичко е в искрящо, весело, златно жълто - житата, слънчевите зайчета, поточето, игликата, човката на врабчето, къдриците на детето, жълтурчето... “И се завърта земята във кръг - жълта, подобна на пресен жълтък...”

Образите и стиховете са от последната детска книжка на Мая Дългъчева с римувани приказки “Пъстри приказалки” (“Жанет 45”, 2008). Всъщност, всички детски книжки на Мая и двете й стихосбирки за възрастни (“Семки от ябълката” - 2000, “Друга Приказка” - 2005) са подобни на пресен жълтък... Защото са обратното на запъртък. От тях винаги изскача пиленце. Винаги блика живот.

Това не значи, че са фанфарно или фанфаронски бодряшки. Противопоказен им е програмираният хепиенд. Не приличат и на крайпътно заведение на “Хепи” - да хапнеш надве-натри, макар и вкусно, и да продължиш пътя си. Те, приказките, са пътят.

В тях нещата не са наблюдавани, не са описани и, пази Боже, хербаризирани, пък дори и като четирилистна детелина. Всичко в римуваните приказки на Мая става в момента, тече, свети, скача, пее, пропуква черупката на яйцето и се търкулва по пътя. Понякога летейки. На нас, нейните малки, по-големи, най-големи и пак малки читатели, ни порасват крила. Не ставаме ангели, ставаме малко по-бели. И по-цветни.

По-цветни. Като пъстри приказалки. Благодарим ти, Мая! Защото “Петелът, до перчема посивял, каква ли сива песен би изпял? Навярно звуци дрезгави и диви, подобно пушек - сиви и лютиви... Нека сивотата да съществува, ала само във мъглата”.

Ценността на Маините приказалки е в многоцветието. Във великолепния класически роман на Франк Баум за деца “Добрият вълшебник от Оз” зеленият, изумруденият, смарагдовият цвят е илюзорен, защото е единствен, обсебващ. Докато при Мая Дългъчева цветовете пируват като през месец май. И няма смарагдови очила, които да изкривяват действителността. Цветовете на приказалките са лупи от росни капки, които правят по-релефна пъстротата на живота, защо не и на мечтите ни, понякога само сънувани. А леещата се мелодия на стиховете ги доближава повече до толкова обичаната от различни поколения песен “Отвъд дъгата” (“Over the Rainbow”), изпълнявана от Джуди Гарланд като Дороти във филма на Виктор Флеминг “Магьосникът от Оз” (1939).

Това е. Стиховете на Мая Дългъчева и великолепните едрофактурни, наситени рисунки на Капка Кънева ни карат да минаваме под дъгата, правят ни щастливи. Защото Мая пише непосредствено, неназидателно, игриво, честно, свободно, като... юнга, а когато затворим книжката й, разбираме, че е капитан на надеждата.

После и да се питаме:

“от паяжини риза
кой плете,
езика на цветята
кой говори...”,

вече знаем отговора.

Щастливо плаване, капитане! Нека юнгата в тебе никога не изсивява
!


◊ ПРИКАЗАЛКИ ПРЕДИ КАПАНА НА СЪНИЩАТА

Две рими за „приказалки” - близалки, кристалки
Николай Милчев

Когато прочетох тези импресии, имах чувството, че ми се скъса портмонето. И от него се разсипаха стотинки – по поля и градинки, по устни и очинки, срещу залеза синкав. Много ли стотинки изгубих? Не знам, но спечелих очи. И зеници. Сиви зеници, червени зеници, жълти зеници, зелени зеници, сини, розови и лилави... Сива е Пепеляшка, но е изящна; червена е разпуканата диня, но е като коприна; жълтък е земята, но е от злато; зелена е тревата, но е невидима. А синята, розовата и лилавата приказалки са като дъга - от морето до облаците и оттам до лавандулата.

Мая Дългъчева рисува с думи. Акварелите й са такива, че се разтварят по кожата и душата. И си казваш: ”Боже, и така можело, и така може...”

Да надмогнеш традицията, като я осмислиш, е най-трудното нещо на земята. А да доставяш радост със звукове и боички е като всичко, което можеш да си пожелаеш.

Прочетете тази книга и си пригответе седем рамки - за седем картини. Сложете си ги преди капана за сънища и ги сънувайте.
Автор:
Публикация:
04.10.2008 г. 17:50
Посетено:
1369
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/6548-tsvetat-kato-lupa-prikazalki-predi-kapana-za-sanishta