Отзиви

Великите учители

За новата книга на Йото Пацов

Великите учители


Като деца всички сме искали да станем коминочистачи, космонавти, футболисти, артисти, пътешественици, откриватели, моряци. А учители? Моля? Ама какво му става на това дете, то няма ли грам въображение?

Учителската професия е тежка, зле платена и неблагодарна. Става дума за учител днес и в България. Иначе от времето на светите братя до Дядо Вазова учители са били най-светлите чада на отечеството. От св. Климента, създател на един от първите европейски университети, до Ботев – учителят е личност, която някои наричат инжeнер и ваятел на човешки души. Да се изправиш пред 20-30 детски погледа, не е достатъчно само да си знаеш урока. Трябват още много качества, които за успешната реализация на друго поприще, въобще не са потребни.

Има и други учители. Учители на учителите, на възрастните, на общества, на народи, на човечеството. Това са личности, променили посоката на цивилизацията, дали ярък отпечатък на своята епоха, оставили светла диря в лъкатушния път на човечеството. Учители с главна буква. Впрочем нещата съвсем не опират до званията и призванията. Защото някои от тях заплащат скъпа цена за ученията си. Защото изпреварват времето и с векове и влизат в противоречие с епохата. Мойсей слиза от планината Синай и дава на човеците Десетте божи заповеди. Дава им Законът, който превръща човешкото общество в общност, различна от животинското царство и закона на джунглата. Справедливостта вече е човешко понятие и мерило за цивилизованост. Върху тази основа Христос надгражда нова философия и морал – обикни врага си, направи го свой приятел и му помогни да се извиси. Две хилядаолетия след саможертвата на Сина Божи законът на Мойсей все още е пожелание в неговата цялост, а повелята на Христос е чужда на сърцата на мнозинството. И питанките остават, а словата на Учителите не остаряват.

Да се пише за Учителите, е предизвикателство сериозно. И не всеки дръзва. Защото трябва да се прочетат хиляди страници, да се пресеят стотици тонове пясък, та да се извадят и подредят бисерите от учението на всеки от мъдреците. И не само това. Словата и заветите на учителя трябва да бъдат поднесени във вид, приемлив за съвременния читател.

Йото Пацов е дръзнал. И е успял. Дръзнал е, защото в скиталчествата му из Индия е осъзнал, че с различни думи, норми, пътища и средства Учителите искат от нас и ни насочват към една цел. Че ученията са различни, но Бог е един за всички ни. Че доброто на различни езици и в различни кътчета на планетата си остава Добро.

Успял е, защото с един достъпен и увлекателен език за тази сложна абстрактна материя, повежда читателя по пътя на всеки от Посветените и ни го представя жив, плътен, ярък. Интересен е похватът на автора всяко житие да допълва с притчи за мъдреца. Това внася допълнителен колорит и чар на повествованието.

Йото Пацов е българин. Затова сред имената на Конфуций, Христос, Заратустра, Мойсей са и Орфей, братята просветители, Петър Дънов. Подчертавам това, защото в немалко книги и енциклопедии за световни природни, археологически и културни обекти ние сме бяло петно като народ и територия със седемте си цивилизации и богатства. А в днешния глобализиран и интегриран свят нихилизмът е заболяване по-страшно от СПИН.

"
Великите учители" на Йото Пацов или книгите за бързо отслабване, драмите на българската мафия или потайностите от живота на световния “елит”? Всеки има право на свой избор и предпочитания, но тази книга определено ще бъде полезна за всеки читател. Защото няма човек, който да не се вълнува от смисъла на битието, от свободата и отговорността, които ни определят границите всеки божи ден, дълга, човеколюбието, гордостта, примера.

Тази книга може да ви бъде другар, спътник и приятел в дни на печал, на радост, на несигурност и драматичен избор. Затова – нека бъде по-близко до вас, т.е. нека ви е под ръка. Няма да сбъркате.

Накрая – нещо ми липсва. Това е битието на великия светец от Балканите, небесния покровител на българите св. Иван Рилски, битието на  мъдреца Питагор, може би и на Махатма Ганди... Думата ми е, че тази чудесна книга е отворена за продължение.

                                 
Автор:
Иван Васев
Публикация:
19.08.2008 г. 11:12
Посетено:
1115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/6358-velikite-uchiteli