Отзиви

За концерта на Плевенската филхармония с талантливи ученици от НУИ "П. Пипков"

Един впечатляващ концерт

За концерта на Плевенската филхармония с талантливи ученици от НУИ "П. Пипков"
На сн. Кирил Павлов - маримба


Традиционното сътрудничество между НУИ “Панайот Пипков” и Плевенската филхармония има десетилетна история. И през този творчески сезон то намери проявление в един впечатляващ концерт под диригентството на Славей Тинчев.

Четирима млади инструменталисти, носители на престижни награди от национални и международни конкурси, се представиха с програма, в която бяха включени произведения от Бокерини, Лист, Шостакович и Розауро.

За пореден път на сцената в зала “Емил Димитров” бе Александър Димитров от класа по виолончело на Петранка Антонова. Сега той се представи с концерта в си бемол мажор от Луиджи Бокерини. Впечатляваща за възрастта му изява, с прецизно изпълнение на този труден концерт с мащабни солови каденци! Сред многобройните отличия на талантливия инструменталист са неговите две първи награди от националните конкурси „Върбан Върбанов” и „Светослав Обретенов” и втората (при неприсъдена първа) от Международния младежки музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори”. Музикалните способности, трудолюбието и изключителната отговорност са предпоставките за възходящо развитие на Сашко през всички години на обучението му в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков”.

Деветокласникът Владимир Попов - пиано, ученик от класа на Елеонора Карамишева, бе солист във втория клавирен концерт от Дмитрий Шостакович. Само няколкото месеца след последната си награда от Третия  Национален конкурс за практически умения по теория на музикалните елементи (Бургас), където достойно представи Плевенското училище, той ще впише в своята биография и дебюта си с Плевенската филхармония.  Разнородните интереси на младия пианист обогатяват неговия натюрел и му носят различни награди, между които са Трета от X Международен конкурс за интерпретация на В. А. Моцарт, град Търговище, Румъния (2006) и Втора за композиция от XІІ Интернационален конкурс-фестивал за пианисти и композитори “Карл Филч”, град Сибиу – Румъния (2007).

Ярки бяха изпълненията на пианиста Иван Пенков и на Кирил Павлов – маримба. Двамата млади музиканти са добре познати на плевенските почитатели на класическата музика от солистичните им изяви в други концерти на Плевенската филхармония.

Особен колорит в тембровата палитра на солиращите инструменти внесе маримбата на Кирил Павлов, ученик на Симеон Серафимов. Десетокласникът стабилно и музикално изпълни Концерт за маримба и струнен оркестър от бразилския композитор Ней Розауро и впечатли присъстващите със своята сценична освободеност, натрупана при участията му в концертната дейност на перкусионен ансамбъл “Акцент”. През годините Кирил е спечелил Първа награда от международния младежки музикален фестивал-конкурс “Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, две Втори награди от конкурса “Пендим” – Пловдив, и Трета награда от “Светослав Обретенов” – Провадия.

Ученикът на Антоанета Воденичарова Иван Пенков бе изключително убедителен и стабилен във втория концерт на Ференц Лист. Броени дни след успешното представяне в Консерваторията “Принц Клаус” в Грьонинген, Холандия, той успя да концентрира вниманието си върху тази мащабна творба. Неговата вглъбена, емоционално овладяна и убедителна интерпретация, бравурна техника, чудесен тон и стилно поднасяне на този “образец на изумително изящество” бе поредното потвърждение за успешно професионално развитие на младия пианист. А доказателствата за това са многобройни… Само през последните две учебни години Иван Пенков спечели престижните Втора награда от международния конкурс „Албер Русел”, София (2006) и Специалната награда на Съюза на българските композитори от същия конкурс; Първи награди от Националния конкурс за руска музика, Плевен (2006) и от Международен конкурс за японска и българска музика, София (2008).

Ярък финал на поредния концерт на Плевенската филхармония с талантливи ученици от НУИ “П. Пипков”! Голяма заслуга за това без съмнение има диригентът Славей Тинчев, който многократно дирижира млади инструменталисти и винаги успява да им вдъхне кураж и самочувствие. Плевенските филхармоници подкрепиха бъдещите си колеги със сигурност, добронамереност и отзивчивост. Всички, които имаха шанс да се изявят в този концерт, със сигурност ще запомнят това, както и техните преподаватели, които “видяха” резултатите от своя труд. Съвсем естествено след такива концерти всички ние, които работим с такива талантливи деца, се чувстваме горди, удовлетворени и радостни.
Автор:
Августина Серафимова, Ценка Пенева
Публикация:
27.06.2008 г. 17:00
Посетено:
1231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/6170-za-kontserta-na-plevenskata-filharmoniya-s-talantlivi-uchenitsi-ot-nui-p-pipkov