Отзиви

За концерта на студентите по камерно пеене от класа на доц. Албена Кехлибарева - НБУ

Художествената песен в творчеството на Густав Малер до съвремеността

На 14 юни 2008, събота, в залата на Съюза на българските композитори, се състоя концерт на студентите от класа по камерно пеене на доц. Албена Кехлибарева от Нов български университет.

Денят беше знаменателен и с факта, че беше ден за избор на ново ръководство на СБК и продължението на председателството на досегашния Председател Велислав Заимов.

Концертът под мотото "Художествената песен в творчеството на Густав Малер до съвремеността" беше интересно съпоставяне на песенната форма на Малер и творчеството на българските композитори от второто и третото поколение до нашето съвремие. Особен беше акцентът върху симфонизацията на песента.

Прозвучаха песни от по-ранния и от по-късния период на Густав Малер, както и творби на българските  композитори Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Цветан Цветанов, Пенчо Стоянов, Парашкев Хаджиев, Велислав  Заимов.

Нещо особено характерно за студентите на Кехлибарева е явният афинитет към хармоничност на изразните  средства в изграждане на художествения образ. Една лека звукова емисия, чистота на дикцията, както в българските, така и в творбите на Малер, са други характерни белези на нейните възпитаници. 

Мария Михайлова - сопран и Станимир Терзиев защитиха блестящо категорията на камерни певци. Успешно  се  представиха и Антония Михайлова, Христо Герасимов, Илияна Куртева, както и пианистката Стоянила Стоянова, с няколко клавирни импресии на Велислав Заимов, разширяващи пространството на мотото.

Изяви, които са все още редки, но много качествени и зареждащи!

Автор:
Анелия Петрова
Публикация:
15.06.2008 г. 19:56
Посетено:
2047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/6107-za-kontserta-na-studentite-po-kamerno-peene-ot-klasa-na-dots-albena-kehlibareva-nbu