Отзиви

За гастрола на МХАТ на плевенска сцена

Класически прочит на "Чайка"

За гастрола на МХАТ на плевенска сцена


◊ СЪБИТИЕТО

“Чайка” от Антон Павлович Чехов, комедия, гастрол на Московски художествен академичен театър “А. П. Чехов” (знаменития МХАТ) на 09.05.2008, ДКТ “Иван Радоев” – Плевен, 19 часа.
     
. Постановка – Олег Ефремов
. Режисьор на редакцията от 2001 год. – Николай Скорик
. Художник–постановчик – Валерий Левентал

. В ролите – н. а. Евгения Доброволская, Юрий Чурсин, н. а. Сергей Сосновский, Анастасия Скорик, н.а. Владимир Краснов, н.а. Наталия Егорова и др.


◊ ПОВЕЧЕ

Пиесата – една от емблематичните за XX век, е представена традиционно – с дълбок и точен прочит по текста. Спектакълът, създаден от Олег Ефремов, е възобновен през 2001. Той не е загубил дълбочината си, но е обгърнат с ново дихание, благодарение на младите изпълнители, които четат по своему безсмъртните образи на Чехов.
      
Представлението е част от изявите от Фестивала на руската култура в Годината на Русия в България и се организира от министерствата на културата на двете държави.


◊ ПОГЛЕД ОТ САЛОНА

Зажадняла за подобно преживяване, публиката, затаила дъх, следи тричасовото представление. Без сексуални намеци, без крясъци, без евтини закачки. Какви ти закачки - актьорите сякаш не подозират за присъствието на хората в салона. Ритъмът на пиесата, височината и мелодиката на гласовете - нищо не напомня, че това е игра. Те живеят, нещо се случва между тях, а ти по някакви причини присъстваш, чуваш думите, наблюдаваш жестовете, разбираш за постъпките. За да доловиш дълбоката болка на битието – въпреки че жанрът на пиесата е определен като комедия.

Вълшебството се изгражда и от сценографията – тъканите са изящни, рисуват графика в черно и бяло, неспокойни – чувствата движат драпериите. Осветлението подхранва фантазията. Озвучаването – приглушени, едва доловими звуци. Всичко в представлението е изпипано в детайли, лишено от претенциозност, въздействащо на фини нива.   
Невероятно!

Попаднал си на остров, напълно защитен от агресията на улицата, на телевизионния екран. И долавяш послания, смело насочени към онова, което неизменно те вълнува, но за което в ежедневието не е много прието да се говори – светът на човешката душа.
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
11.05.2008 г. 20:57
Посетено:
953
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/5825-za-gastrola-na-mhat-na-plevenska-stsena