Отзиви

За книгата на Благой Ранов "От тоя ветер завет нема"

Анекдоти, случки, смешни истории и небивалици

За книгата на Благой Ранов "От тоя ветер завет нема"


„От тоя ветер завет нема” - така е нарекъл петата си белетристична книга Благой Ранов. Авторът работи и живее в Кюстендил.

Книгата съдържа 88 анекдота, случки, смешни истории и небивалици, случили се с поети, писатели, художници, музиканти, артисти и кюстендилски зевзеци. Периодът на обхват е от над сто години, като се почне от славния Дядо Ильо войвода - освободителят на Кюстендил, и се стигне до наши дни.

В прозаичните откъслеци Благой Ранов реди като в разноцветна мозайка образи не само на кюстендилци, но и на хора, свързани по някакъв начин с този край на България. С много тънък хумор, с изчистен рисунък на словото, той разкрива онези черти, които често са оставали незабелязани от хората под официалния костюм на дадената личност.

Тук читателят ще се срещне с художниците Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, проф. Евтим Томов, поета Емануил Попдимитров, начинаещата писателка Веса Паспалеева, Гоце Делчев, Антон Страшимиров, младия Елин Пелин, комитата Пейо К. Яворов, кюстендилския зет Кирил Христов, артисти и кюстендилски зевзеци.

Предлагам ви една среща с писателя Д. Димов:

Ако не пиша, ще умра от скука

Димитър Димов бил ветеринарен лекар в село Ваксево. Един ден ходил по лечебна работа в с. Длъхчево Сабляр на кон. На връщане от селото се скъсал ремък и гърбът на коня се наранил. Димов нищо ни усетил, ни видял. Конят станал неизползваем поне за няколко месеца. Научил за този случай околийският началник Чобанов. Привикал при себе си Димитър Димов и здраво го нахокал. Бъдещият писател излязъл със сълзи на очите и зачервен като рак от кабинета му.

Срещнал го неговият колега и състудент д-р Симеон Петров, също правещ опити в писането:

- Какво толкова те занимаваше тогава, та не забеляза...?

- А, заех се да пиша една повест. И обмислях сюжета през цялото пътуване. Знаеш ли, ако не пиша в тая дивотия и не мисля, ще умра от скука!


Книгата предлага интересни случки и моменти от живота на колоритни личности и се чете на един дъх.

 
Автор:
Надежда Юручка
Публикация:
07.05.2008 г. 20:14
Посетено:
1169
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/5789-za-knigata-na-blagoy-ranov-ot-toya-veter-zavet-nema