Отзиви

Продавачът на звезди Георги Михалков

За сборника с разкази "Почивка на Карибите"

Сборникът с разкази "Почивка на Карибите" на Георги Михалков съдържа 28 къси разказа. Авторът е успял да отвори границите на своите художествени търсения и в началото на всеки разказ на читателя му се струва, че е разрушена представата за стабилност и завършеност на света, но в края намира винаги спасение чрез моралната удовлетвореност на философията и майсторството на автора. Героите са наши съвременници, затова ги чувстваме близки и познати.

Георги Михалков ни разкрива душевния хоризонт на героите си и ние съприживяваме с тях обикновените, прозаични на пръв поглед неща, като скарване за имот между братя, изоставяне на родител, алчно трупане на богатство от новобогаташи, самоубийство на млада певица, нерадостна съдба на безпризорни деца и сирачета, битуването по пътищата на гастарбайтерите и нарушаването на законите на европейските страни от българи. Сблъсква ни с бездушието на чиновническата система и се мъчи да “отвори” границите в душите на хората.
   
Авторът е натрупал доста философско познание за човека във времето на постмодернизма. Той търси с неистова страст и жар стабилни точки срещу хаоса, насочени към трайни общочовешки ценности. Знае, че всичко се променя, но се стреми в същото време да покаже на читателите, че има и непроменими неща – като морал и човешки добродетели.
   
В разказите има много символи. Те обаче остават като тайнствени знаци за тези, които ще могат да ги видят. Георги Михалков е разтворил шепата си, на която са написани с обикновени думи крещящите проблеми на съвременното българско общество. Проблеми, чието решение не търпи отлагане. Проблеми, които само ние, обикновените хора, можем да решим чрез съхраненото си човешко достойнство. Не можем да не се възхитим на анонса, който авторът е направил: във всеки отрицателен герой да има нещо добро, нещо хубаво, което се мъчи да изплува над житейското течение на пошлостта и обезценяването на морала.
   
Георги Михалков е продавач на звезди. За всеки от нас е приготвил по една – звезди на надеждата и осмисления човешки живот.
Автор:
Димитър Петров
Публикация:
13.03.2008 г. 14:18
Посетено:
1001
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/5457-prodavachat-na-zvezdi-georgi-mihalkov