Отзиви

Роберто Андреев - органичен, завършен, честен талант

По повод новата изложба на художника в Русе

Роберто Андреев - органичен, завършен, честен талант


Няма съмнение, че Роберто Андреев (род. 1961) е истински, роден рисувач. Това е рядко качество дори сред големите художници. Учил е при един бележит живописец Кирил Станчев (1906-1988), оставил цяла школа след себе си. Не е завършил академия и дори художествена гимназия, но е по-талантлив и ярък от мнозина изявени творци от неговото иначе силно поколение.

Новата му изложба в галерията на „Борисова” 6 в центъра на родния му Русе доказва категорично това.

Бих казал накратко: органичен, завършен художник. Наистина при него всичко – и линия, и ритъм, и форма, а също и организацията на пространството, всичко е подчинено на съдържанието.

Винаги осмислено и дълбоко, с категорично, ясно послание. При това той винаги се опитва да надзърне отвъд видимата страна на нещата, отвъд Реалното, за да достигне, като всеки истински творец, до скритите послания на Битието. С една, бих подчертал, фаустовска жажда за познание. С пределно честен, критичен поглед към света.

Роберто е истински демократ по дух, чужди са му както компромисите в живота, така и в изкуството. Живее скромно от изкуството си и само за него, и за разлика от някои свои колеги, които потърсиха постове, партии и ложи, за да  се пласират, той предпочете да остане верен на себе си.

Роден в града на Канети, на брега на голямата европейска река, Роберто (зодията му е Стрелец!) е облъхнат от полъха на Виена, от сецесиона на Густав Климт и от драматизма на експресиониста Егон Шиле, пречупени през определено сюрреалистичните му възприятия на света.

Еротични сънища, странни видения, завладяваща деформация и оригинални, никъде несрещани пространствено-пластични метафори, претворени с помощта на суха игла и трудната техника на литографията. И всичко това поднесено с несъмнена техническа виртуозност, на която могат да завидят и най-големите майстори.

Всъщност самият Роберто е вече голям майстор. Негови работи има не само в страната, но из цяла Европа, представен е на големи изложби, биеналета, в каталози, признат е от критиката не само у нас.
Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
12.03.2008 г. 13:09
Посетено:
1408
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/5452-roberto-andreev-organichen-zavarshen-chesten-talant