Отзиви

Библейските песни на Дворжак прозвучаха и у нас

Коледен фестивал в Русе

Тазгодишното издание на Коледния фестивал на Общината предложи на русенци театрални спектакли, изложби, симфонични, камерни и джаз концерти, литературни рецитали, премиери на филми и книги.

На голям зрителски интерес се радваха изявите на гостуващите актьори Мая Новоселска, Камен Донев и Мариус Куркински, на надарената млада пианистка Магдалена Тодорова от Мюнхен (родена в Русе).

Но може би най-близо до празника бе коледният концерт под надслов „Аве Мария” на сопраното Виолета Шаханова и пианиста Евгени Желязков.

Тази камерна двойка вече години наред радва русенци, а и не само тях (гостувала е на редица концертни подиуми у нас и в чужбина) със стилните си програми. И всяка от тях се посреща като събитие в музикалния ни живот. Защото повечето от изпълненията им са репертоарни открития за България, при това поднесени на високо ниво.

През тази година двамата артисти ни предложиха първото монооперно представление у нас – на „Човешкият глас” от Жан Кокто и Франсис Пуленк, което показаха с голям успех на три фестивала. А в този концерт наред с познатите и обичани опуси на Бах-Гуно, Шуберт и Сезар Франк, те ни срещнаха и с цикъла „Библейски песни” на  Антонин Дворжак.

Създадени през 1896 г. по превода на чешката Кралицка библия, дело на Ян Хус, тези забележителни вокални миниатюри са връх във вокалната лирика на автора и на музиката по сакрални текстове. Известно е, че Дворжак е бил дълбоко религиозен и е създал немалко подобни  опуси, сред които и забележителния и малко познат у нас „Реквием”.

Интерпретацията на Виолета Шаханова и Евгени Желязков тук бе наистина на висотата на тази възвишена музика. В. Шаханова  е овладяла до съвършенство текста на Дворжак и Хус, фразираше впечатляващо, при това на перфектен чешки. Това  красиво, изразително и одухотворено пеене бе подкрепено и от стабилния и стилен съпровод на Евгени Желязков.

В концерта с клавирни пиеси от Чайковски, Бизе и Шопен дебютираха успешно и трима млади пианисти, негови ученици: Константина Тошева, Филип Иванов и Николай Желязков, лауреати на наскоро състоялия се в Русе  6-ти международен конкурс „Франц Шуберт”.

Автор:
Дора Янева-Медникарова
Публикация:
19.12.2007 г. 22:02
Етикети:
Посетено:
1114
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/5101-bibleyskite-pesni-na-dvorzhak-prozvuchaha-i-u-nas