Отзиви

Йонас Кауфман гостува в Оперна Гала със Софийската филхармония

С участието на сопраното Рейчъл Уилис - Сьоренсен и диригент Йохан Ридер

Разбираемо бе вълнението, което витаеше около първоначално отложеното поради заболяване първо гостуване у нас на световната звезда Йонас Кауфман, безсмислено поставян под номер едно сред тенорите в света в наши дни. Безсмислено е доколкото пеенето не е спортна надпревара, в която да се съизмерват конкретни параметри, а изкуство, в което от значение е моментното състояние и форма и в което успяват не непременно най-талантливите или най-подготвените, но със сигурност най-упоритите, най-издръжливите - тези, които съумяват да поддържат форма и да се изправят, за да продължат напред след сривове и предизвикателства от най-различно естество. 

Йонас Кауфман многократно е доказвал, че мястото му е сред тях. Потвърди го и с цялостното си представяне в Зала 1 на НДК на 28 септември, където гостува по покана на Софийската филхармония и Маестро Найден Тодоров.
 
На първо място направи впечатление богатата и внимателно премислена програма, в чиято първа част веристични бисери се редуваха със значими белкантови образци. Втората част, по-лежерна и по-празнична, ни срещна с шедьоври на виенската оперета от Франц Лехар и Йохан Щраус - син, както и песен на Ралф Ервин от един знаменит филм от 1929 г., “Целувам ви ръка, мадам”.
С други думи, програмата сякаш съдържаше за всекиго по нещо. Но тя бе поднесена не като механичен сбор от пъстроцветни заглавия, а като образец на представата за “високата” музика, постигнат и заради майсторското ръководене на първите ни симфоници от гост-диригента Йохан Ридер. Резултатът бе поразително сходна звучност на оркестъра и на солистите, в която преобладава мекият, галещо кадифен звук в пиано и пианисимо, дори в комбинациите инструментални творби - последващи арии или дуети. Дългогодишното партньорство и доверие между диригента и Кауфман се прояви в тази печеливша за музиката, а оттам - за публиката, светлина.
 
Приятно изненада с изявата си непознатото у нас, но с изградено име и ангажименти по най-престижни световни сцени американско сопрано Рейчъл Уилис - Сьоренсен. Участието ѝ разби сякаш утвърдено неписано клише от редица подобни събития: гостуващата звезда да излиза на сцената с добър, но не блестящ партньор, да не би той да я засенчи с изявата си. Без съмнение, съвсем не от такива съображения са се ръководели Йонас Кауфман и Йохан Ридер, след като години наред успешно си партнират с Уилис - Сьоренсен. С вокалните си и артистични качества тя спечели симпатиите на софийската публика и заслужи много аплаузи като достойно партнираща на Йонас Кауфман. Що се отнася до него, със сигурност може да се твърди, че даде най-доброто от себе си, на което е способен в момента, възстановявайки се от заболяване - и предостатъчно, за да грабне сърцата на присъстващите с емоционалните си и вокално, и артистично интерпретации. Изпитвайки взаимни симпатии с българската публика, той и партниращото му сопрано я възнаградиха с четири биса на финала на концерта!
 
Случайно съвпадение на първото гостуване у нас на прочутия Маестро Даниел Орен и на трима звездни солисти в “Турандот” на откриването на новия сезон на Софийската опера и Оперната Гала с Йонас Кауфман и Рейчъл Уилис - Сьоренсен със Софийската филхармония доведе у нас в две последователни вечери две победителки в конкурса “Опералия” на Пласидо Доминго; знаменит диригент и негов колега, набиращ световна слава, без да се изброяват останалите достойнства на двете събития. И първият ни оперен театър, и националните филхармоници са доказали своите възможности като перфектни организатори на значими не само за мащабите на страната ни събития. Така че, след завръщането на великолепното сопрано Анджела Георгиу с нов рецитал у нас сме в очакване и на други значими имена от света на операта. Предстои началото на втория сезон на “Съкровени гласове” - цикълът от звездни гостувания по покана на Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11.
 
Така че всеки, който смята, че България не е достатъчно интересен пазар за най-големите световни агенции и артисти, да си помисли отново, преди да изрече подобно твърдение. Справка: 27 и 28 септември 2024 г., София.
 
Автор:
Димитър Сотиров - Личен блог
Публикация:
30.09.2024 г. 16:33
Етикети:
Посетено:
307
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/39881-yonas-kaufman-gostuva-v-operna-gala-sas-sofiyskata-filharmoniya