Отзиви

Майсторски клас по оперно вокално майсторство в Плевен

Рецензия на музиколога Августина Серафимова

За пореден път Плевенската филхармония бе домакин на вокален майсторски клас. Певци на различна възраст и етап на професионално развитие усъвършенстваха своите умения под ръководството на Нобору Аомори от Япония и Венцеслав Анастасов. Интензивната работа започна на 24 юли в зала „Катя Попова“. Всички участници от Япония – осем певци и един флейтист, с когото работи Мартин Павлов (хоноруван асистент по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и флейтист във филхармонията) и корепетиторката Аяно Такемацу се потопиха в света на оперната музиката.

Галаконцертът, с който завърши майсторския клас, бе на 31 юли под диригентството на маестро Светослав Борисов. Увертюрата към операта „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт естествено подготви изявата на тенора Такуя Сузуки, който изпълни ария на Тамино от „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Хироми Йокобори – контраалт, дебютира на плевенска сцена с песента „What power art thou?“ от  операта „Крал Артур“ на Пърсел, а Масако Ичиджо – сопран, с ария на Елвира от „Ернани“ на Верди. Особен колорит в концертната програма внесе флейтистката Уан Юе, която изпълни с оркестъра домакин – Плевенската филхармония, трета част от Концерт за флейта и оркестър в ре минор от Карл Филип Емануел Бах. Михо Ошио се представи с ария на Чо-Чо Сан от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, а Юкико Янагимото с ария на Леонора от „Трубадур“ на Верди.

Ярко артистично присъствие и освободеност белязаха изпълненията на Риоко Накамото – ария на Лучия от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, в която си партнира с флейтиста Мартин Павлов, Такуя Сузуки – ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети и Хисако Цугане – ария на Русалка от едноименната опера на Дворжак.

Маестра Нобору Аомори подкрепяше своите ученици и изпълни ария-молитва на Тоска от второ действие на едноименната опера на Пучини и арията „Ben io tinvenni... salgo gia del trono aurato“ на Абигаил от „Набуко“ на Верди.

Георги Султанов, мениджър проекти на Плевенската филхармония сподели: „Маестра Нобору Аомори идва за трети път в Плевен. Тя изказа задоволство от организацията, подготовката и провеждането на майсторския клас. Удовлетворена е от техническото и художествено ниво на състава, което е предпоставка за бъдещи проекти. Плевен има потенциал да се развие като културен център за реализиране на млади кадри в сферата на изкуството от цял свят.“ Султанов допълни, че тенорът Такуя Сузуки е спечелил конкурс и вече е в състава на Софийската опера.

Августина Серафимова

............

Снимки: авторът

 

Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
03.08.2024 г. 10:56
Посетено:
370
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/39591-maystorski-klas-po-operno-vokalno-maystorstvo-v-pleven