Отзиви

„В света на Музиката“ с гениалност и настроение

За концерта на Плевенска филхармония, през погледа на Веселка Костова

„В света на Музиката“ с гениалност и настроение

На 23 юли станахме съпричастни на едно чудесно събитие – „В света на музиката“. Това е проект на Плевенска филхармония, Веско Ешкенази и Вероника Тодорова, под диригентството на Георги Милтиядов, който вече няколко години ни омагьосва. Проектът е носител на приза "Музикален проект на годината".

Тази година подбраният репертоар бе подчинен на темата за тангото, като звучене, като изразител на силни чувства, като любов и страст... Почти всичко изсвирено бе в аранжимент на уникалния талант Георги Милтиядов.

Музикалните произведения в концерта бяха подредени хронологически.
Започнаха с увертюра към операта „Вилхелм Тел“ от Росини, продължиха
с „Лято“ от „Годишни времена“ на Вивалди, преминаха към вариации
и импровизации на Аржентинско танго от началото на XX век с неговите най-добри парчета „Libertango“ от Пиацола, „Por una cabeza“ Карлос Гардел и „Обливион" от Пиацола и стигнаха до импровизации върху съвременни популярни теми като „Бохемска рапсодия“ на Queen, песен на AC/DC, “Thriller” на Майкъл Джексън и др. Трябва да отбележим и невероятният прочит на Георги
Милтиядов на Ария от „Царицата на нощта“ от Моцарт, аранжиран за цигулка,
акордеон и оркестър. Фантастично звучене!

Искам да подчертая впечатляващият талант на Вероника Тодорова – тя е не само виртуозен акордеонист от световна класа, но и чудесен композитор. Публиката в Пловдив имаше удоволствието да чуе нейния „Танц на реката“ в аранжимент на Георги Милтиядов за цигулка, акордеон и оркестър. В музиката веднага се разпознава ромонът на водата, спокойствието на планината, блясъкът на звездите  изпълва с умиротворение... Вплетени бяха български напеви и космически звуци. От произведението лъха любов към природата и радост от живота.

Знаете ли кое най-силно привличаше нас, публиката, към изпълнителите и
приковаваше нашето внимание, освен високият професионализъм на всички на сцената? Това беше чувството, с което свиреха и Веско, и Вероника, и оркестрантите от Плевенска филхармония. Вероника Тодорова беше непрекъснато позитивно усмихната и с мимики и жестове несъзнателно подсилваше изсвиреното. Веско Ешкенази свиреше от цялата си душа, а Георги Милтиядов живееше с музиката... Няма как да не бъдеш докоснат от изящния звук, когато пред теб преживяват музиката такива невероятни изпълнители...

Бих искала да адмирирам проекта на Веско Ешкенази и Плевенска филхармония „В света на музиката“, както и другият проект – “Jam on the river”, чийто вдъхновител и организатор е Вероника Тодорова и се провежда в една местност до любимото ѝ село Дебнево, до Троян, в Стара планина. И двата проекта имат за цел да достигнат до по-голяма аудитория и да я заредят с красотата на музиката. В тази връзка е налице колаборация между проектите. И тази година, финалната вечер (03-ти август) на „Jam on the river“ за втори пореден път е посветена на „В света на музиката“.

Непременно трябва да отбележа, че концертът бе приет много топло от пловдивската публика и гостите на града ни. Доказателство за това бяха двата биса: Виторио Монти „Чардаш“ и „Libertango” от Астор Пиацола, които взривиха публиката. Особено “Libertango”, изпълнено соло от тримата главни герои на събитието: Веско Ешкенази (цигулка), Вероника Тодорова (акордеон) и Георги Милтиядов (пиано). Хората пляскаха в ритъм и тананикаха мелодията.

Всички си тръгнахме с приповдигнато настроение и с надежда за нови срещи с невероятните Плевенска филхармония, Веско Ешкенази, Виктория Тодорова и Георги Милтиядов. С удоволствие им желаем здраве и нови проекти, с които да ни радват.

Автор:
Веселка Костова
Публикация:
03.08.2024 г. 09:10
Посетено:
319
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/39590-v-sveta-na-muzikata-s-genialnost-i-nastroenie