Отзиви

Впечатляващ концерт на Плевенската филхармония в 55. Международен фестивал „Софийски музикални седмици“

За концерта „Росен Гергов & синове“ под палката на Росен Гергов и солисти: Кай, Рей и Лео Гергови

Впечатляващ концерт на Плевенската филхармония в 55.  Международен фестивал „Софийски музикални седмици“

 

За пореден път Плевенската филхармония участва в Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“. На 28 май за втори път в рамките на престижния форум оркестърът се представи под палката на Росен Гергов с впечатляващи солисти: Кай, Рей и Лео Гергови. Талантливите деца, носители на много награди от международни конкурси и концертни изяви, покориха многобройната публика в зала „България“ със своята музикалност и артистично присъствие.

Изпълнението на Концерт за пиано и оркестър в ла мажор от Моцарт (KV 414) от най-малкия Лео, роден през 2014 г., развълнува почитатели и специалисти, които високо оцениха неговата прецизност и сценична издръжливост. Бурните аплодисменти бяха възнаградени с бис – „Танц на малките лебеди“ из балета „Лебедово езеро“ на  Чайковски (аранжимент на Ърл Уайлд).

Роденият през 2012 г. Рей Гергов се представи с Концертино за виолончело оп. 132 от Прокофиев. Той изпълни творбата премиерно на 7 февруари в Плевен, а сега и в зала „България“. Неговото излъчване, вглъбеност и вярност към стила на композитора, забележителната за възрастта му техника и взаимодействие с оркестъра впечатлиха всички присъстващи. Аплодиран продължително и с възхищение от публиката, Рей изпълни Алеманда от Сюита № 1 за соло виолончело на Й. С. Бах на своя инструмент – виолончело 7/8 от Амброаз дьо Комбле – 1755 г.

Най-големият – Кай Гергов, роден през 2010 г., вече уверено върви по трудния път на класическата музика. Неговата интерпретация на Първия цигулков концерт на Паганини прикова вниманието с бляскава виртуозност, красив тон и изразителни мелодии. (Кай свири на цигулка от Антонио Граняни от 1751.) Ако слушателите в зала „България“ не виждаха солиста, едва ли биха предположили, че той е само на 14 години. Прецизност, виртуозност, фразиране, палитра от динамични нюанси и агогични отклонения! В България ре мажорният концерт на Паганини не е изпълняван от цигулар на такава възраст, при това с прочутата „огромна“ каденца в първата част от френския цигулар и композитор Емил Соре!

Концертът „Росен Гергов & синове“ завърши с премиера на пиесата „G- force“ за цигулка, виолончело, пиано и оркестър, композирана специално за талантливите Кай, Рей и Лео и тяхното участието с Плевенската филхармония в 55-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“. На премиерата присъства лично и композиторът Виктор Илиев, който поздрави от сцената изпълнителите.

Маестро Гергов със сигурност дирижира синовете си с удоволствие, вълнение, но и малко притеснение, поради огромната отговорност. Под неговата палка плевенските филхармоници партнираха с вдъхновение и отдаденост и постигнаха завиден резултат с прекрасните солисти Кай, Рей и Лео Гергови, предизвиквайки дълго нестихващи фестивални аплодисменти.

________________

Снимки Илияна Кузманова

Автор:
Августина Серафимова, музиколог
Публикация:
05.06.2024 г. 12:39
Етикети:
Плевенска филхармонияконцерт
55. Международен фестивал „Софийски музикални седмици“
Концерт „Росен Гергов & синове“
Августина Серафимова
Посетено:
177
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/39327-vpechatlyavasht-kontsert-na-plevenskata-filharmoniya-v-55-mezhdunaroden-festival-sofiyski-muzikalni-sedmitsi