Отзиви

Красиво-страшната приказка за битието

За спектакъла „Разходка с Гогол“

Красиво-страшната приказка за битието

Програма „Театър+“ е платформа за съвместна творческа работа, в която  се обменят идеи и се реализират нови драматургични и сценични посоки на съвременния театър. Спектакълът „Разходка с Гогол“ е част от нея. Тук зрителят е вън и вътре в представлението. Отстранено гледа като публика, но и съпреживява като възможно персонално битие.  То се сътворява от драматизираните разкази „Шинел“, „Нос“, „Дневникът на един луд“, „Портрет“, „Невски проспект“ – текстове от  цикъла „Петербургски повести“ на Гогол. Изкривеното лице на живота е някак фантастично изразително, реално-символично опоетизирано чрез метафората в образа.

Обезличаването на човека и „разкъсването му на парчета“ е предадено чрез динамично действие, забързан ритъм, непрекъснат поток от слово, движение, „превключването от един в друг темпорален ритъм – движение в статиката и статика в движението. Един вихър от „движещи се“ картини, настроения, чувства. Представлението започва в духа на комедията, но завършва със затрогващия драматизъм (откъс от „Дневникът на един луд“) на трагедията. Монтажно-клоунадната стилистика, езикът на кукления театър, визуално-звуковите ефекти, пантомимата, танците, музикантите в „действие“ на сцената… създават мистичната „фонова партитура“ с карнавално-кабаретни, гротесково-реалистични акценти., Партитура, която притегля като магнит зрителското внимание.

Карнавалът e изява на веселие. В „Разходка с Гогол“ той излъчва тъга - дори усмивката или бурната радост са гримаса, от която блика отчаяние. Драматургичното действие оставя у зрителя усещането за горчивина, за тъга,  за смях през сълзи. Актьорите, превъплъщаващи се в различни персонажи, дирижират смислово-емоционалната тоналност на представлението. 8 души на сцената (един актьор представя много персонажи в отделните „епизоди“) създават сплав от индивидуално виртуозно изпълнение и монументална колективната енергия. Сплав, твърда като стомана, но и чиста като сълза.

„Разходка с Гогол“ е карнавал по време на чума, където щастието, човешкото достойнство потъват в потока на „жестока“ пълноводна река. Река, която повлича към дълбините и предлага изход в… смъртта. Смъртта - омиротворяващ последен пристан-стон, но и спасително изкупление, помиряващо духа с материята. Защото красиво-страшната приказка за Битието на човека е миг от кръговрата във Вселената.

 
„Разходка с Гогол“ 

Сценична адаптация и режисура: Катя Петрова
Сценография и костюми: Борис Далчев и Петя Караджова
Композитор: Христо Йоцов
Звуков дизайн: Светлозар Георгиев
Визуална картина: Теодор Киряков
Хореография: Анна Пампулова
Драматург на постановката: Майя Праматарова

Превод: Майя Праматарова

Музиканти: Венислав Будинов (акордеон), Николай Темнисков (тумба)

Актьорския ансамбъл включва: Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Жаклин Даскалова, Мартина Пенева, Стелиан Радев, Пламен Димов, Александър Тонев и Кире Гьоревски.

 

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
01.05.2024 г. 16:45
Етикети:
Анна ПампуловаКатя ПетроваОриета Антоваотзиви
Майя Праматарова
„Разходка с Гогол“
Програма „Театър+“
Посетено:
158
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/39059-krasivo-strashnata-prikazka-za-bitieto