Отзиви

Виктор Теодосиев блести на абитуриентския си рецитал в НМУ „Л. Пипков“

Талантливият млад валдхорнист поднесе забележителна програма преди да се присъедини към Gustav Mahler Jugendorchester

Има нещо и горчиво, но и сладко в концертите на завършващите възпитаници на училищата по изкуствата. Хубавото е, че виждаш как довчерашни хлапета са се превърнали - неусетно за окото на външния наблюдател - в сериозни музиканти. Но и малко тъжно е усещането как поредният талант отлита от гнездото, в което е придобил и знанията, и опита, за да полети; как сформираният с много усилия и хъс успешен ученически състав се разпада поради неизбежното излизане на завършващите от състава му; емоционалната раздяла с довчерашни партньори, преподаватели, ментори и вдъхновители също внася тъжни нотки. За да опитат късмета си и да разперят криле нависоко, и – с немалка доза шанс – да успеят да се впишат в широкия и пъстър, но и силно конкурентен и съвсем не романтичен в наши дни концертен свят.  

Абитуриентският концерт на младия валдхорнист Виктор Теодосиев не направи изключение от това неписано правило. Програмата и нейното представяне напълно съответстваха на ангажиращото наименование: „Рецитал“. Чухме младия талант с конкурсни композиции („В гората“ от Йожен Боца и Соната в три части от Джейн Винери) в дует с пиано с участието на Ангелина Дечева; във валдхорнов квинтет от Моцарт (с великолепните Диана Чаушева – цигулка, Мина Георгиева и Зерин Сюлейманоглу – виола, и Зара Кушева - виолончело); и във великолепната интерпретация на „Вокализ“ от Сергей Рахманинов с пианиста Григор Яковчев. Традиционно интригуващо, но и зряло и вълнуващо прозвучаха двете закачливи творби от Ангел Добрев – „Там някъде на северозапад“ и „Крива нива“, написани за Brothers Brass, формацията, част от която през изминалите няколко години бе и Виктор Теодосиев.

Заедно с довчерашните си съученици, тромпетистите Цветомир Паунов, Крум Делин и Павел Петков, с цугтромбонистите Антон Орозки и Николай Паунов и с Калоян Праматаров (ударни) доста ефектно и вдъхновено той отдаде почит на автора, на своя преподавател, проф. Владислав Григоров и на друг техен преподавател – Станислав Почекански, който е в основата на успехите на младите „брасисти“.

За постиженията на Виктор, които той демонстрира завладяващо, но и категорично на абитуриентския си рецитал, разбира се, е от значение музикантският му произход: той е трето поколение в семейството, посветило се на валдхорната. Не по-малък принос за развитието му имат и чудесните преподаватели в НМУ “Л. Пипков”. Но, над всичко,  собствените му качества и мотивация са двата фактора, които все повече го превръщат в име, което се запомня, в изпълнител, който се търси, в интерпретатор, който вълнува с изкуството си.

Виктор Теодосиев е носител на наградата “Млад музикант на годината” в класацията “Музикант на годината” 2023 на БНР. През същата година му е присъдено и отличието “Кристална лира” за млад изпълнител на СБМТД. Отново през 2023 г. той е първи валдхорнист на Младежкия Концертгебау оркестър – Амстердам. Първи валдхорнист е на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След спечелен конкурс, Виктор Теодосиев е поканен за пролетното турне на един от най-престижните младежки състави в света - Gustav Mahler Jugendorchester с главния диригент на Berliner Philharmoniker Кирил Петренко.

На добър час и успешен полет!

https://www.facebook.com/dialoguesfromhome/

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
09.04.2024 г. 16:48
Етикети:
концертвалдхорна
НМУ „Л. Пипков“
абитуриентски рецитал
Виктор Теодосиев
Посетено:
359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/38910-viktor-teodosiev-blesti-na-abiturientskiya-si-retsital-v-nmu-l-pipkov