Отзиви

„Гласове и струни“ отново в София след успешна премиера на карнавала във Венеция

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ квартет с изненади за софийската публика в новаторския проект на Георги Андреев

„Гласове и струни“ отново в София след успешна премиера на карнавала във Венеция

След два изключително успешни съвместни концерта през февруари в Италия, прочутият женски хор „Мистерията на българските гласове“ и струнният „Quarto“ квартет се събират отново на 3 април от 19:00 ч. на сцената на Зала „България“, за да представят за пореден път новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“.

Най-любопитните да узнаят на какво дължи успеха си необичайната комбинация между несравнимата красота на фолклорното пеене и звучността на струнните инструменти вече имаха тази възможност по време на 54-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ през 2023 г., когато премиерно прозвучаха специално написаните от композитора Георги Андреев произведения за двата състава и негови аранжименти за струнен квартет и хор на репертоарни класики като „Ерген Деда“ от Петър Льондев и „Сватба“ от Христо Тодоров. „Гласове и струни“ е идея на продуцента и мениджър на хора Бояна Бункова и включва и солови изпълнения на солистки на „Мистерията на българските гласове“ със струнния квартет.

Този репертоар беше представен за първи път в чужбина пред взискателната италианска публика в Театро Комунале в Белуно и в историческия Театър „Малибран“ във Венеция през февруари. Изпълнителите споделят, че концертите са предизвикали буря от аплодисменти и голям отклик от зрителите. „Очакваха ни на входа за артисти, покланяха се, поздравяваха ни, а някои споделяха, че са се почувствали като на рок концерт“, разказва цигуларят Иван Пенчев от „Quarto“ квартет.

Във Венеция са извикани два пъти на бис, а публиката напуска залата видимо развълнувана и просълзена. Млада зрителка подчертава, че е слушала хорове от цял свят, но чутото е твърде различно от всичко познато: „Очаквахме нещо типично, но комбинацията от класическия звук на квартета и гласовете на хора беше огромна изненада! Получи се перфектно и сме щастливи, че имахме възможността да я открием.“ Професионален музикант от Венеция пък споделя с композитора, че музиката на „Гласове и струни“ дълбоко го е докоснала, защото това фантастично по думите му съчетание е сякаш "музика от Космоса".

За Георги Андреев, който има многобройни изяви на различни континенти, това е първо гостуване в Италия. „Да изнасяш концерт в люлката на музиката и на цялата европейска култура, каквато я познаваме днес, винаги е риск. Толкова по-удовлетворен съм от възприемането по такъв вълнуващ начин от тази компетентна публика на абсолютно непознатата за нея, бих казал експериментално-екстравагантна звукова материя.“

За първи път в Италия е изпълнена „Молитва“ за струнен квартет от Георги Андреев. Възторженият ѝ прием от италианската публика дава всички основания тя да влезе в репертоара на „Гласове и струни“ и ще прозвучи премиерно в София за българската публика.

По молба на местните организатори и като жест към венецианската публика, хористките и музикантите излизат за бис на сцената с характерните маски за провеждащия се по същото време в града карнавал, което предизвиква бурни овации и множество споделяния в социалните мрежи.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.04.2024 г. 12:23
Посетено:
244
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/38699-glasove-i-struni-otnovo-v-sofiya-sled-uspeshna-premiera-na-karnavala-vav-venetsiya