Отзиви

Сбогом, Джони

За филма на Константин Буров

Сбогом, Джони

„Сбогом, Джони“

Филм за психопатологичното поведение („илюстрирала се“ от един от централните персонажи). Творба за  бруталността на манипулационните механизми. Страшна „приказка“ за крехкостта на любовта, за уязвимостта на морално-нравствените опори, за приятелството с отрицателен знак, за „лекотата“ на ускореното падение. Може да се разглежда и като притча за нелепата случайност и последиците от нея, за почвата, в която вирее психопатното поведение, което сякаш обществото игнорира. История за последиците от нашите избори и поведение, за това доколко и как  се противопоставяме на злото в нас и около нас, за борбата между божественото (религията, любовта като спасителни пояси) и изкушенията на ума и душата.

Филм за разминаването между слово и поведение и опасността личността да бъде манипулирана, използвана. Неговата впечатляваща визия, съчетаваща се със стегнат драматургичен разказ и автентично актьорско поведение, придават емоционална плътност и образност на внушението. То се подсилва от дуализма на противоположностите – страх и смелост, избор на действие и бездействие, съпротива и подчинение, истинско и „дяволско“ приятелство. Режисурата увлича зрителя в своеобразна игра на котка и мишка, на жертва и палач и някак си ненатрапчиво, но целеустремено води към логичен край, който не е подсказан на публиката и на финала е алтернативно приемливо-неприемлив.

„Сбогом, Джони“  борави с похватите на криминалната интрига, дълбаейки в психиката и душевността на персонажите – реални и художествено уплътнени, и то в „плоскостта“ общество – личност – индивид; действителност -желание; избор – действие. Така бруталната “канава“ на интригата превръща филма в запомнящ се сън наяве…

Режисьор: Константин Буров

В ролите: Деян Георгиев, Георги Керменски, Християна Стоименова

Сценарий: Марин Дамянов

Оператор: Мартин Димитров

Продуцент: Доли медия студио

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
04.01.2024 г. 19:56
Етикети:
отзивиОриета Антовафилм
Константин Буров
„Сбогом Джони“
Посетено:
448
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/38338-sbogom-dzhoni