Отзиви

Съдба човешка

За филма "Чума" по сценарий на Боян Биолчев, режисьор Иван Владимиров

Съдба човешка

Филмът „Чума“ е създаден по сценарий на Боян Биолчев. Текстът е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото“, а режисьор на продукцията е Иван Владимиров. Крайният резултат е естетски изградена кинематографична творба, в която се отразяват вечни общочовешки дилеми и светогледни позиции извън конкретно време и географски ареали. Творбата не остава в лоното на българската народопсихология. Тя я надскача, и трансформира моралните проблеми в наднационални.

Операторското око е уловило колоритна, мащабна и същевременно детайлна картина на природата и човешкото битие, които са изначално в конфликт и единство. Публиката е едновременно участник и зрител в двубоя между зло и добро, грозно и красиво, преходно и вечно. Близките и далечни планове, панорамният обхват, „визионерският“ акцент, цветовата гама сътворяват динамично повествование, в което персонажите коват съдбата човешка във времена на изпитания, следвайки Божия промисъл.

Чумата, която като напаст преобръщаща живота на хората (сюжетната нишка – със завръщането на чорбаджийския син в селото нахлува болестта), е фонът, върху който се разгръща конфликтът между индивида и общността, между сакрално личното и колективното. Тя е катализаторът, който отприщва страха, а той раздира сетивата, замъглява здравия разум, опустошава душата. Тогава идва и изпитанието – всеки човек трябва да направи избор – инстинктът за самосъхранение води или до тотална разруха, или до саможертва. Подлостта и благородството се сблъскват в материален (богатството – жито, злато…) и духовен план ( чест или безчестие, божията милост или морално опустошение – кражба, убийство…). Филмът не проповядва морал, а оставя зрителя да отсъди сам. Защото страхът е с човешки измерения, Любовта и Смъртта  са стихии, които погубват или възвисяват, а семейството и бъдещето са темелите на мирозданието.

„Чума“  е извор на нравствени катарзиси, които застигат всеки индивид дръзнал да търси отговорите на Вселената, отговори, в които човешкото и божественото се срещат, разминават или сливат. Затова съдействат както деликатната режисура, колоритната музика, така и актьорският състав, обединил в ансамбъл утвърдени актьорски имена и начинаещи млади дарования. Получила се е перфектна симбиоза, която вълнува и е заявка за бъдещи  вдъхновяващи срещи с българската кинематография.

.................................

 "ЧУМА"
2023, 100 мин.
България

Режисьор: Иван Владимиров
Сценарий: Боян Биолчев
С участието на: Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева, Любомир Бъчваров
Продукция: Мирамар Филм
Език: Български
Жанр: Драмa

 

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
16.10.2023 г. 17:16
Посетено:
676
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/37847-sadba-choveshka