Отзиви

„Един имигрант в Ню Йорк“. Музикален кросоувър между континенти и култури в сърцето на Манхатън

За новия албум на Димитри К. – артистичен псевдоним на композитора Димитър Ковачев

 

„ЕДИН ИМИГРАНТ В НЮ ЙОРК“

Така е озаглавен най-новият албум на Димитри К. – артистичния псевдоним на композитора Димитър Ковачев. Неговото име е широко известно на публиката през 80-те години, когато той създава за едно десетилетие повече от 200 песни, изпълнявани от най-популярните певци у нас, както и от изпълнители от Великобритания,  Дания, Германия, Унгария, САЩ и др. по време на ежегодния „Златният Орфей“. Редица от прочутите му песни, като „Тишина“,, Едно момче, едно момиче“, „Среща в 6", „Мария и Кристина", „Нощните реклами“, „На раздяла“, „Отново в театъра“ и др., са станали хит навремето, а някои от тях редовно звучат и днес.

Установил се от 1991 в САЩ, повече от 30 години той успешно се утвърждава като автор, член на Американския съюз на композитори, автори и публицисти (ASCAP), публицист и продуцент със звукозаписно студио в Орландо, Флорида. Като композитор разширява жанровите си търсения и сам определя стиловия периметър, в който композира, продуцира и презентира като включващ поп, ню ейдж, R&B, джаз, смуут джаз, фолклор, класика и др.

Музиката му звучи в сценични постановки, филми, медии.

През 2001 неговият мюзикъл „Under Manhattan Skyline“ („Под небосвода на Манхатън“) е поставен в Queens Museum of Art в Ню Йорк и получава високи отзиви в пресата – в издания като Newsday, New York Times и Queens Courier. Сюжетът е всъщност разказ за истинската съдба на неговия близък приятел Вал Иванов, роден в малко българско село, който само на 14 години, заедно с родителите си успява да избяга през границата в Югославия, под обстрел на граничната охрана. След поредица перипетии (задържане в бежански лагер, дори и затвор) той постъпва за пет години в американската армия, участва във войната в Корея, получава американско гражданство и през 1958 се събира с родителите си. Завършва колеж, работи на всевъзможни места, докато накрая получава място в New York Life Insurance, където скоро се издига до най-висок пост в управлението, а през 1997 компанията дори построява специална нова сграда за неговите офиси. Тази реална история за пътя от низините до върха в постигането на „американската мечта“ е вдъхновила Димитри К. за създаването на вълнуваща сценична творба, която е получила широк отзвук.

От музикалния материал на мюзикъла тази година композиторът изгражда чисто инструменталната програмна седемчастна сюита „Един имигрант в Ню Йорк“, с подзаглавие „Музикален кросоувър между континенти и култури в сърцето на Манхатън“. А словесно изложеното съдържание към отделните части проследява етапите в развоя на историята.

Увертюра: Годината е 1948. Вал Иванов е на 14 години. Червената армия е окупирала България; Поверително (Confidential): Въпреки опасностите, Вал Иванов и родителите му пресичат границата към Западна Европа; Сенки от миналото (Shadows of the Past): Тяхното интимно чувство за принадлежност е разбито, само разумът ги води по пътя нататък; Алтернативи: Животът е това, което сам направиш от него. Залагането на повече възможности за избор не означава, че ще намериш най-доброто. Вал Иванов търси алтернативи; Борба (Struggle): Вал Иванов се присъединява към американската армия, базирана във Франкфурт. Нeзависимо от предизвикателствата, които животът поставя на пътя ти, да останеш верен на себе си в крайна сметка винаги се отплаща; Еволюция: Успехът не идва лесно при Вал Иванов. Запазвайки собствената си идентичност, цел и свободна воля по своя път, той с радост помага на хората да подобрят живота си. И е убеден, че със своята уникалност може да обогати живота на другите и да получи дълбоко удовлетворение; Новият свят (New World): Мотивът от симфонията на Дворжак „Из Новия свят“ напомня, че пристигането в една нова страна не е край на пътуването; това е началото на изграждането на един нов живот.

Този интригуващ житейски разказ, обаче, в творбата на Димитри К. сякаш надраства историята на конкретната личност, превръща се в едно универсално музикално повествование за имигрантската съдба, с нейните препятствия, трудности, но и възможни възходи. Творбата е изградена в стройна съразмерна структура, с логична линия на градация и баланс между редуващите се различни емоционални състояния в отделните части – от мека носталгия до драматична динамика, с удачна смислово символична находка в заключителната част – волевата устремна тема от финала на Дворжаковата симфония „Из Новия свят“. Композирана е със средствата на класическата музика – тонална хармония, ясна, стройна мелодична линия, често с песенен характер, с включени интонационни и метроритмични елементи и от националния ни фолклор. Написана е за класически камерно-инструментален състав – цигулка, виола, виолончело, акустична китара, флейта, обой, кларинет, саксофон, пиано, перкусии и кавал. Една приятна за слушане недълга музикална творба (18 минути), с красиви запомнящи се мелодии и ведро, витално цялостно излъчване.

Албумът „Един имигрант в Ню Йорк“ е издаден в началото на м. август, вече е получил отлични рецензии в авторитетните издания
Mainly Piano Magazine (https://mainlypiano.com/reviews/)
и Fanfare Magazine (https://www.dimitrik.com/audio_my_music)  и е приет за участие в тазгодишния 66–ти „Грами“ конкурс.

Достъпен е от Amazon, Apple Music/iTunes и различни сайтове за стрийминг, включително Spotify:  dimitrik.hearnow.com/an-immigrant-in-new-york
както и на уебсайта на автора: https://dimitrik.com

 

 

Автор:
Проф. Анди Палиева
Публикация:
21.08.2023 г. 10:47
Етикети:
отзивиалбуммузика
Проф. Анди Палиева
Димитър Ковачев
Димитри К.
„Един имигрант в Ню Йорк“
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/37507-edin-imigrant-v-nyu-york-muzikalen-krosouvar-mezhdu-kontinenti-i-kulturi-v-sartseto-na-manhatan