Отзиви

Зрителите стават артисти в "Генезис" на Юлиян Табаков

Концептуално изкуство във всичките му форми връща към изначалния мрак в Градската художествена галерия на Варна

„Той не беше ли сценограф?“, шушукат някои на влизане в залата. Малко е да се каже „сценограф“. Юлиян Табаков е свободен артист. В своя проект „Генезис“ – специално инсталиран според пространството под дървените греди на Градската художествена галерия във Варна, той събира всички форми на съвременно изкуство. Вместо „откриване на изложба“, публиката попадна на хепънинг, топъл диалог между зрители и автор в Градската художествена галерия във Варна.

На тази първа среща с обектите от „Генезис“ Юлиян Табаков изразява идеите си чрез всички форми на съвременно изкуство, в един момент и на едно място: от писаното и изреченото слово, през инсталацията, видеоарта и нататък. Той пресъздава идеята си с всички възможни средства - дори с мрака в мансардата на емблематичната варненска сграда. Артистът представи свои мисли, породени от войната в Украйна, от декларацията „Ние отиваме да ги спасяваме“, философските аспекти на това "спасяване". После поведе първите си зрители из гора от обгорели парчета дърво – може би остатъци от Ноев ковчег. Най-отгоре е Светата троица от бели мъжки ризи с усукани и завързани ръкави. От зрител, човек се оказва артист в едно променено пространство, завладяна от идеите на автора на "Генезис".

Проектът „Генезис“ връща към изначалния мрак преди Бог да каже „Да бъде светлина!“. Светлината може да е във вид на най-обикновен конец. Юлиян Табаков води публиката и й разкрива своята визия за създаването на света според книга Първа на Светото писание. В центъра е изсъхнало дърво с една оранжева райска ябълка. А след това – как Човекът в 7 дни започва да претворява света по свой аршин, със свои "инструменти". Страховете, желанието да консумираме повече и постоянно, да контролираме са опит да се запълни една празнота, смята авторът. Последовател на хиндуизма, попил много от мисленето на индийските философи, Юлиян Табаков не раздава присъди и оценки. Той създава метафори.

Умението му да променя пространства, да води публиката в своя свят е забележително. „Генезис“ е проект, който се развива и разполага според всяка отделна галерия в София, Пловдив и Варна. Някои анализатори определят творчеството му като „мрачно“ и казват, че този проект е светлото петно в него. Напротив. Можеш да се почувстваш уютно, защитен в първичното, пренесен в един момент, когато светът е бил съставен само от своите значими базисни елементи.

Последната капка, която вдъхва душа на тези послания, беше танцовият пърформанс. Една много красива балерина оживи емоциите на някакво първо живо същество в тази обгоряла гора. Прекрасен, стилен акцент, подарен от режисьорката Вера Немирова за нейния съмишленик и съавтор на оперната сцена Юлиян Табаков.

Снимки: Градска художествена галерия Варна

 

Автор:
Искра Сотирова
Публикация:
14.08.2023 г. 10:58
Посетено:
368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/37481-zritelite-stavat-artisti-v-genezis-na-yuliyan-tabakov