Отзиви

Балетна гала във Варна – празникът продължава

Балетната трупа на Държавна опера Варна представи оригинален спектакъл, посветен на Световния ден на балета

Балетна гала във Варна – празникът продължава: 1
Фрагмент от „Лебедово езеро“, хореография и режисура Сергей Бобров

Балетна гала във Варна – празникът продължава

Балетната гала в Държавна опера Варна върна емоцията и ентусиазма на балетните почитатели. Един оригинален спектакъл, който отдаде дължимото на Световния ден на танца – 29 април, показва, че балетната трупа във Варна е в подем и ще има още празници на танца.

Бяха години, когато балетни критици и балетмайстори от София вземаха самолета, за да дойдат и да видят какво се случва във Варна. Балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови бяха изградили силна трупа и поставяха на ниво и над столичното. Те владееха грандиозния спектакъл, оглаждаха го до последния детайл, отглеждаха взискателна и компетентна балетна публика. Връх на тези времена през 80-те беше премиерата за България на балета „1001 нощ“, когато самият композитор Фикрет Амиров дойде, за да види мащабната постановка с голям балет, оркестър и хор. Незабравимо!

И след толкова години трупата отново е в подем. Балетмайстор във Варна през последното десетилетие е Сергей Бобров – балетист от Болшой и ученик в хореографията на великия Юрий Григорович. Той избухваше със силни постановки, които обаче се играеха основно на лятната фестивална сцена. През сезона картината беше по-скромна. До този момент.

Фрагменти от „Лебедово езеро“, пълна сцена с лебеди с разкошни искрящи костюми в дантела и пера, ярки дуети от балета „Антигона“, „Кармен“ се редуваха в гала-спектакъла. Дори и най-скептичните балетни почитатели останаха изненадани с някои от номерата: Адажио от „Лебедово езеро“ под звуците на оперния дует от операта „Ундина“ – една изгубена творба на Чайковски - първоизточник на някои от темите в балета. Вълнуващо, смело решено и много силно технически и актьорски изпълнено второ действие от балета „Ромео и Жулиета“ – най-новата постановка на ТМПЦ-Варна, която ще видим в пълния й вид на 27 май предпремиерно, а на 8 август в Летния театър – като премиера. Абсолютно оригинална хореография от балета „Катерина или дъщерята на разбойника“. Това е забравена творба на Жул Перо от началото на ХIХ в., която Сергей Бобров претворява и резултатът е прекрасен: динамичен класически балет, който държи публиката до последното движение.

Балетната гала ще се играе отново на 27 юли в Летния театър на Варна. Аплодисменти за ентусиазираните млади артисти в тази мултинационална трупа! За солистите, които бележат видим прогрес! За мениджмънта на ТМПЦ-Варна, който инвестира време, усилия и средства в балета – едно скъпо елитно изкуство, което има своите познавачи и страстни почитатели край морето и може да привлече и публика и от други точки на страната и света.

__________

Снимки: Росен Донев

Автор:
Искра Сотирова
Публикация:
09.05.2023 г. 10:58
Посетено:
348
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/36867-baletna-gala-vav-varna-praznikat-prodalzhava