Отзиви

„Стабат Матер“ от Перголези възвисява духа преди Възкресение Христово

За Великденския концерт на Детския хор на БНР, със солисти Ина Кънчева и Мария Радоева, и Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, под палката на Константин Добройков

 

Само 5 години! – според най-ранните регистрирани негови композиции, са съдбовно отреденото на Джовани Батиста Перголези време, в което да разкрие и разгърне на тази земя богатия си музикантски талант. Умира от туберкулоза 26-годишен, около две седмици след като е завършил най-известната си и до днес религиозна творба – каноническият химн

          „Стабат Матер“ за сопран, алт, хор и оркестър

Тя е написана за благородническото братство Cavalieri della Vergine de Dolori в църквата „Maria dei Sette Dolori“, за да замени по-ранната католическа секвенция от Алесандро Скарлати и е отпечатана за първи път в Лондон, 13 години след смъртта на автора. И по традиция е базирана върху латинска поема-размисъл от XIII век – за страданията на Христовата Майка, в подножието на неговото разпятие.

Произведението на Перголези е в дванайсет части, всяка озаглавена според началните строфи от поетичния текст. Но отличителният й стил реално кореспондира с характерните за XVIII век музикални нагласи и с открояващия за самия автор галантен и чувствен неаполитански мелодичен маниер. Именно поради него, както и поради неизбежното влияние от оперното мислене на композитора, „Стабат Матер“ на Перголези продължително време е възприемана като „по-лековата“ творба, неспособна да предаде адекватно католическия патос на текста в отделни негови части. Днес оценките за произведението са коренно ревизирани и акцентират главно върху дълбоко интимните и вълнуващи арии от епохата.

Роденият в Йези и починал в Неапол през 1736 г., Джовани Перголези, е сред десетките именити композитори от XV до XXI век вкл., привлечени от средновековната поема Stabat Mater Dolorosa (Скърбящата майкаДева Мария), изпълнявана по време на католическата литургия, преди четенето на Светото Евангелие. Нейният текст неизменно ги е вдъхновявал да сътворят свои версии по старинните песнопения: след Шуберт, който създава своята религиозна творба едва 19-годишен, Перголези е вторият най-млад автор на „Стабат Матер“; докато Палестрина е на почтените 65–66 години; Росини – на 49, Дворжак и Лист – на 36, Хайдн – на 35, Вивалди – на 34; а за 84-годишния Джузепе Верди, едноименната творба се оказва и неговото финално музикално творение.

Своеобразната „лебедова песен“ на Перголези несъмнено в най-голяма степен му отрежда безсмъртие като композитор, известен и с 10-ина свои опери, най-прочута и изпълнявана до ден-днешен от които е „Слугинята господарка“ – предшественик на по-нататъшното направление в жанра, наречено „опера-буфа“. Перголези оставя ярък отпечатък в музикалната култура на своята епоха и с други духовни творби, както и с редица светски инструментални произведения.

„Стабат Матер“ от Перголези избраха Детският хор на БНР, с диригент Венеция Караманова, Камерният ансамбъл „Софийски солисти“, с диригент Константин Добройков и солисти Ина Кънчева (сопрано) и Мария Радоева (мецосопрано) за своя

          Великденски концерт в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ 

Допълнена с творби от Джанбатиста Мартини (In monte oliveti, изпълнено от Детския радиохор), Клаудио Монтеверди (Amor, изпълнено от Ина Кънчева) и Й. С. Бах (Erbarme dich, mein got из ораторията Matthȁus-Passion, изпълнено от Мария Радоева), програмата и нейната интерпретация превърнаха този концерт в специално събитие.

Още с изпълнението на първите й части пролича, че всеки от участниците бе вложил дълбоко творческо вдъхновение и перфекционизъм, за да прозвучи мащабната творба на Перголези като сакрално интимно преживяване, което впечатлява и с мощта на заложената в тъканта му колосална емоция. За пълноценното ѝ пресъздаване в немалка степен допринесоха ангелските гласове на Детския радиохор, който през 63-те години от своето съществуване до днес, е очаровал публики и критици в държави на четири континента, и който отпреди повече от две десетилетия е обявен за Посланик на европейската култура.

Със същия хоров състав–легенда, е свързано и началото на творческия път – като изпълнител и солист, на известното ни сопрано Ина Кънчева. Хорът и за нея се оказва мощен първоначален тласък за една забележителна певческа кариера, която включва престижни отличия и много участия на редица сцени по цял свят. Ина Кънчева съумя да придаде дълбочината и трагичността на сопрановата партия, с впечатляващи вглъбеност и отдаденост както в соловите й части, така и в дуетите с мецосопраното Мария Радоева, и особено в ефектната финална Quando corpus morietur.  

Изпълнението на Ина Кънчева – драматично по-експресивно по партитура, се допълваше по великолепен начин от плътността в звученето, мекотата и изяществото на фразировката при Мария Радоева. Още повече, че мецосопраното съвършено изкусно предаде блясъка на оригинално написаната от Перголези партия за алт. Това пролича особено в четвъртата част, Quae moerebat et dolebat (Тя тъгуваше и скърбеше), в която болката на страданието в текста контрастира с мажорното отклонение в музикалната линия. В дуетните части, двете солистки изящно нюансираха своите партии, хармонично споявайки ги в единно цяло с хора и с оркестъра.

„Стабат Матер“ на Перголези поставя особено високи изисквания и към диригента. В този смисъл, не би било пресилено да се оценява със суперлативи и музикалното ръководство на младия Константин Добройков. С открояваща се вещина – съобразявайки и акустичните особености на залата, която той намира за изключително подходяща за изпълнения на барокова музика, Добройков съумя да изведе максималното от възможностите на хора, от солистите и от оркестъра, който той отскоро ръководи. Не мога да не подчертая отново прецизния звук, точните акценти и брилянтните  динамични попадения, с които винаги се е отличавало музицирането на „Софийски солисти“.

След края на концерта, диригентът Константин Добройков скромно подмина комплиментите и от специалисти, и от много любители на музиката. Но той не пропусна да изтъкне изключителните качества на хористите на отличния диригент Венеция Караманова. Освен на безупречната им музикално-гласова подготовка, Добройков акцентира и върху способността на децата веднага и стриктно да отреагират на изискванията му за интерпретацията на сложната в музикално отношение творба, съобразени и с акустичните особености на залата.

Детският радиохор, както и Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ от десетилетия демонстрират удивителната способност да репродуцират успехите си отново и отново, доразвивайки във времето високите изпълнителски стандарти, заложени още при тяхното основаване от ярки диригентски личности, като: акад. Христо Недялков (за хора), Михаил Ангелов, акад. Васил Казанджиев, Емил Табаков и – до неотдавна – от Пламен Джуров (за оркестъра). В този смисъл, изпълнението на „Стабат Матер“ от Перголези в съвместния им Великденски концерт е подходящ повод да изтъкнем неподвластната на времето виталност и на двата знакови български ансамбъла, които не спират да ни радват с качествени интерпретации на многобройни музикални образци. А най-хубавото в случая е, че с партньорството на Катедра „Музика и медийни технологии“ към СУ „Св. Климент Охридски“, документален аудио запис ще съхрани във времето пленителното преживяване не само за присъствалите на концерта в Аулата на СУ.

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
03.04.2023 г. 11:09