Отзиви

Виви Василева – нежният тайфун на перкусиите, който покори София и Русе

Световна премиера на „МузикАртисимо Фест“ и дебют с Радиооркестъра

Виви Василева. Тя е като ураган – непредсказуема, вихрена и подобно на природна стихия изглежда в състояние да помете всичко и всички с енергията на изпълненията си. В същото време впечатлява с умението си да изглежда загадъчна, дори леко мистична, докато разпръсква в залата в колосални количества топлота и светлина. Нейните усмивка и лъчезарност с лекота овладяват мрачните мисли и усещането за тревожност, присъщи на сложното ни време. Удивително е умението ѝ в рамките на един концерт да приобщи и да превърне присъстващите в залата ако не в свои поклонници, то поне в неравнодушни пред свещенодействието ѝ на ударните инструменти хора!

Виви Василева. Да, тя свещенодейства на сцената и когато човек я наблюдава, остава с убеждението, че за нея просто няма тайни в перкусиите. Сменя майсторски и без да се замисля един след друг двайсетина инструмента, като в забавна детска игра и прави всичко това с усмивка. Зад кадър остават размерите и тежестта на всеки от инструментите, които мъкне със себе си навсякъде, някои от които – с твърде причудливи и необичайни размери и форми; транспортирането им от една точка до друга; уреждането на митническите формалности около преминаването на границите...

Появи ли се на сцената с неизменната си усмивка и в отлично настроение, нищо от казаното по-горе не си личи. Пък и зрителите на виртуозните ѝ изпълнения надали се замислят по какъв начин момичето с привидно крехка и нежна физика таи в себе си толкова издръжливост, сила и мощ при боравенето с перкусионните инструменти. Без съмнение тя принадлежи към породата артисти, които неизменно завихрят край себе си позитивна енергия, добри нагласи и оптимизъм докато изследват и разширяват границите на света на своите инструменти. За нея казват, че освен брилянтна техника, атлетизъм и удивителна виртуозност, внася изключителна музикалност и поетичен израз в изпълненията си.

Виви Василева е само на 13, когато печели Първата награда на конкурс за млади музиканти в Германия. 15-годишна е, когато Баварското радио спонсорира първия ѝ компактдиск, а на 16 е приета за студентка в Университета за музика и театър в Мюнхен. На 28 г., тя вече е носител на едно от най-желаните и престижни отличия в света, на името на легендата Ленърд Бърнстейн. Тя е втората перкусионистка и първата жена в света, удостоена с приза след своя преподавател от „Моцартеума“ в Залцбург Мартин Грубингер. В портфолиото на Виви има много други награди и участия на престижни фестивали, с респектиращи оркестри и с големи имена от музикалната сцена.

В рамките на една седмица, тя свири последователно в две от най-желаните сред изпълнителите зали в Германия – на Берлинската филхармония и на Филхармонията на Елба. За 10 дни през март Виви Василева – най-малката сестра на гордостта на българската цигулкова школа Васко Василев, подобно на ярък метеор озари музикалния небосклон у нас с трите си концерта в София и в Русе. Дебютът ѝ с радиосимфониците, ръководени от Марк Кадин в Зала „България“ (10.03) и в Доходното здание в Русе (20.03) дълго ще се помни и коментира и от познавачите, и от меломаните заради представянето на нестандартния, силно въздействащ върху всички сетива Концерт за ударни „Оракул“, оп. 72 от каталунеца Ориол Крушен. Медитативното и пречистващо въздействие на творбата стана факт благодарение на вдъхновената и майсторска интерпретация на Виви и на музикантите от Радиооркестъра. Като хипнотизирани, самите те наблюдаваха от сцената последвалите бисове на младата перкусионистка в Русе, на 62-то издание на „Мартенски музикални дни“ в Русе, където участието им се превърна в събитие за международния фестивал.

Специално внимание заслужава самостоятелният рецитал на Виви Василева на третото издание на Международния фестивал „МузикАртисимо“ със световната премиера, съвместно с прочутия „Пилекадоне“, на опуса „Фантазия“ за духов квинтет и вибрафон от акад. Васил Казанджиев (12.03). На поклоните след финала, видимо развълнуваният доайен сред композиторите у нас сподели възторга на публиката от силно емоционалното изпълнение на творбата му. С интерес и с продължителни аплаузи бяха изпратени и представените от Виви произведения от Бах, Гаде, Щамер, Ксенакис и особено – каденцата от иновативния „Концерт за рециклиране“ от Грегор Майрхофер.

Родена и израснала в Германия в семейството на музиканти, Виви Василева от години се радва на впечатляващи успехи и признание и това не е случайност. Тя е дълбоко убедена, че бъдещето принадлежи на перкусионните инструменти и устремно работи за реализацията на следващите си вълнуващи проекти. Споделя, че в момента обмисля поредно творческо предизвикателство – съчетаването на автентични гласове с перкусия. „Калино моме“, в нейната обработка на песента, която бе отличена през 2016 г., както и други сполучливи интерпретации на фолклорни композиции, са достатъчно сериозно основание да очакваме с интерес новия, интригуващ проект с участието на Виви Василева.


Снимки: Василка Балевска               
               Димитър Сотиров

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
23.03.2023 г. 14:49
Посетено:
1005
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/36612-vivi-vasileva-nezhniyat-tayfun-na-perkusiite-koyto-pokori-sofiya-i-ruse