Отзиви

Отзвук от Първия международен хоров фестивал „Момчетата пеят” – София 2022 г.

Фестивалът обедини творческата енергия на талантливи момчета и младежи от два континента, които сътвориха истински музикален празник!

Отзвук от Първия международен хоров фестивал „Момчетата пеят” – София 2022 г.

 

От 14 до 16 октомври 2022 г. в София се проведе Първият международен хоров фестивал „Момчетата пеят”.

Фестивалът е единствен по рода си в Европа и е организиран от Сдружение „Хор на софийските момчета”. Председател на организационния комитет бе проф. д-р Адриана Благоева – основен вдъхновител и двигател на този значим културен проект. Първият МХФ „Момчетата пеят” се осъществява с подкрепата на Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от финансовия механизъм на европейското икономическо пространство – 2014 -2021 г..

Хор-домакин е Хорът на софийските момчета, а техен партньор по проекта е Хорът на момчетата от Рейкявик, Исландия.

В първото издание на фестивала участваха пет момчешки хора. България беше достойно представена от младежките формации на Хора на софийските момчета при читалище „Цар Борис Трети – 1928” с диригент проф. д-р Адриана Благоева и на Хора на варненските момчета и младежи при хорова школа „Проф. Марин Чонев” (Oбщина Варна) с диригент Дарина Кроснева. Хорове-участници от чужбина бяха: Хорът на момчетата от Рейкявик, Исландия, с диригент Торстен Сигурдсон, Хорът на момчета „Седрос – УП” от Мексико Сити, Мексико, с диригент Алдо Адриан Гереро и Хорът на момчетата „Boni Pueri“ от Прага, Чехия, с диригент Марек Щилец.

Сцената на голямата зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където се проведоха основните фестивални концерти, обедини творческата енергия на талантливи момчета и младежи от два континента, които сътвориха истински музикален празник! На галаконцертите при откриването и закриването на фестивала те изпълниха заедно две общи песни: химна на фестивала „Viva la musica“ – музика Адриана Благоева и специално създадената за фестивала песен „The Boys Are Singing“ – музика Стефан Вълдобрев.

На фестивалните концерти всеки от участниците се представи с изключително разнообразен репертоар, включващ хорови творби от различни стилове и епохи, с акцент върху националната музика. Прозвучаха традиционни за родната страна на съответния момчешки хор песни, някои от които – непознати за българската публика. Обединяващо начало в сценичните изяви бе музиката от световната класика и съвременната хорова музика.

В програмата на фестивала бяха включени концерти на хоровете в София, в Самоков и в Дупница, посещение на Рилския манастир, творчески срещи на диригентите за обмяна на опит, работно ателие с участниците за подготовка на общите изпълнения, неформални срещи с публиката, интервюта на изпълнителите и диригентите. Тези разнообразни дейности съдействат за насърчаване на културния обмен на национално и международно ниво, за разширяване обхвата на културните прояви в малките населени места, за популяризиране на момчешкото хорово пеене и привличане на по-широк кръг от любители и ценители на хоровото изкуство.

Фестивалните изяви се радваха на широко медийно отразяване както от националните електронни медии: Българското национално радио, Българската национална телевизия и др., така и в по-популярните сред младите хора социални медии: Фейсбук, Инстаграм и др. Излъчването на фестивалните концерти „на живо“ от страницата на МХФ „Момчетата пеят“ във Фейсбук предостави възможност на тези, които не можеха да присъстват на концертите, да се докоснат до красотата на момчешките гласове и да преживеят изключителното емоционално въздействие на момчешкото хорово пеене като специфичен вид хорово изкуство.

По време на фестивалните дни София се превърна в истинска столица на момчешкото хорово пеене! Високото художествено ниво на концертните изяви на участниците, изключително въздействащите общи изпълнения, възторгът, нестихващите аплодисменти и възгласи „Браво!“  на публиката доказват, че музиката обединява!

Нека момчетата да продължават да пеят! На добър час на следващите издания на МХФ „Момчетата пеят“!

Милка Толедова
Диригент на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ЦПЛР Общински детски комплекс – Пловдив

 

Автор:
Милка Толедова
Публикация:
01.11.2022 г. 11:00
Посетено:
651
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/35853-otzvuk-ot-parviya-mezhdunaroden-horov-festival-momchetata-peyat-sofiya-2022-g