Отзиви

Кралско присъствие на премиерата на "Аида" в Театро Реал в Мадрид

Техни величества поздравиха великолепните Красимира Стоянова и Деян Вачков

 

Испанската кралска двойка уважи премиерата на „Аида“ от Джузепе Верди в мадридския Театро Реал вечерта преди Световния ден на операта. След възторжения финал на премиерната и очаквана с огромен интерес постановка на Уго де Ана, предшествана от испанския химн в чест на присъстващите крал Фелипе VI и кралица Летисия, монархът и съпругата му изразиха възхищението си на екипа, сътворил мащабната Вердиева творба, в който са двамата великолепни български изпълнители, сопраното Красимира Стоянова и басът Деян Вачков. Кралското семейство в Мадрид се слави с пристрастия към оперното изкуство и редовно гостува на оперни спектакли.  

Триумфалното откриване на новия сезон в Театро Реал бе с първата премиера, на известния в цял свят и с няколко негови заглавия в Софийската опера аржентинец Уго де Ана. Той е сценограф и автор на костюмите на възстановката на собствената му постановка отпреди 24 години. Хореограф на „Аида“ е дългогодишната партньорка на Де Ана, Леда Лойодиче, осветлението е на Виничио Кели, предпочитан от режисьора в проектите му през последните няколко години. Дизайнер на мултимедията е Серджо Метали.  

Премиерата бе дирижирана от Никола Луизоти, а в състава на премиерното представление, редом с блестящата Красимира Стоянова (Аида), бяха Деян Вачков (Царят на Египет), Джейми Бартън (Амнерис), Пьотр Бечала (Радамес), Александър Виноградов (Рамфис), Карлос Алварес (Амонасро), Марта Бауза (Великата жрица), Фабиан Лара (Вестител).

Всичко беше с много хубаво настроение и с висок заряд от високото посещение на краля и на кралицата. Присъстващите бяха във възторг, когато оркестърът изсвири химна и цялата публика, изправена на крака, се обърна към кралската ложа. Това беше прекрасен момент преди началото на постановката на Уго де Ана“, сподели от Мадрид прекрасното ни сопрано Красимира Стоянова. „Много ми харесаха мултимедийните внушения чрез прожекциите върху прозрачната завеса, която даваше възможност за много интересно преплитане на плановете. Предният, който изглеждаше като ментален (чрез прожектираните изображения) и вторият – самото действие, което се случваше на сцената. Много интересни хрумвания и много красота има и в хореографията, в движенията, в цветовете, в цялостната композиция. Всичко е като картина, изглежда много мащабно и тъй като сцената е много голяма, (Театро Реал изобщо е един много голям театър) имаше пълната възможност да се разгърне тази постановка. Много е внушително всичко!“

Хубави думи Красимира Стоянова сподели и по отношение на хора, оркестъра и солистите: „Хорът е блестящ, това са изключителни певци, невероятно красиво е споен и с високо качество на пеенето. Рядко, да не кажа – изключително рядко, може да се чуе такъв хор. Диригента (Андрес Масперо – б.а.) го познавам от години, още от времето когато беше в Мюнхен. Той е роден в Аржентина и е изключителен музикант, а също и вокален педагог.

Оркестърът – това е знаменит оркестър, на много високо ниво под палката на Никола Луизоти. И моите прекрасни колеги: Пьотр Бечала, който е един разкошен Радамес, също и отличната ми колежка Джейми Бартън като Амнерис. Щастлива съм да мога да работя с такива хора. Александър Виноградов, който изпълни Рамфис, има великолепен много наситен басов тембър. Бях много щастлива, че сме заедно на сцената с нашето момче, басът Деян Вачков като Царят. Баритонът Карлос Алварес е един изключителен Амонасро. С него се познаваме от доста години. Много е хубаво да имаш приятели на сцената и да се чувстваш винаги подкрепен, да няма нездрава конкуренция, да има радост от присъствието на колегата до теб и подпомагане, това доставя огромно удоволствие от работата. Мога да кажа, че на сцената имаше изключителни танцьори – от Америка и от Европа. Изобщо съм в голям възторг от цялата си работа в Мадрид до момента. От работата ми с режисьора, с пианистите, с целия екип на сцената.

Това си пожелавам да може да се осъществи в България, някъде да може да стане на такова ниво и да идват хора отвън и да казват: „Велико е да се пее в България!“ Дано! Може и да не е по наше време, но дано да стане!“

Анна Нетребко, която изпълни Аида през втората вечер и ще пее в още четири спектакъла, също не крие удивлението си от постановката на Уго де Ана. „Пожелавам успех на всички талантливи хора, които са създали и представят тази покъртително красива постановка!“, обобщи лаконично тя в своя Инстаграм. „Нейният“ Радамес при всички участия ще бъде съпругът ѝ Юсиф Ейвазов, само на 30 октомври ще ѝ партнира Хорхе де Леон. В последното от 20-те представления на „Аида“ тримата протагонисти ще се изпълняват от Стоянова, Ейвазов и от мецосопраното Соня Ганаси. Джейми Бартън, другата основна изпълнителка на Амнерис, ще партнира на Красимира Стоянова в останалите седем представления с нейно участие.

Мадридската публика ще чуе още две изпълнителки на Аида – Роберта Мантеня и Витория Йео, интерпретатори на Рамфис ще бъдат и Йонгмин Парк и Симон Орфила, като Амнерис ще се превъплъти също Кетеван Кемоклидзе, като Амонасро - Артур Ручински и Геворг Хакобян. Само в едно представление – на 4 ноември, ролята на Царя на Египет ще поеме Давид Санчес. Същата вечер за първи и единствен път пред оркестъра ще застане Диего Гарсия Родригес. Седем представления са поверени на палката на Маестро Даниел Орен.

_______________

Снимки: Личен архив на Красимира Стоянова и Деян Вачков

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
26.10.2022 г. 15:04
Посетено:
2118
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/35695-kralsko-prisastvie-na-premierata-na-aida-v-teatro-real-v-madrid