Отзиви

Мюзикълът "Цар Лъв" – специално събитие на XIII "Опера в Летния театър" Варна

Спектакъл на Държавна опера Варна, под диригентството на маестро Страцимир Павлов

 

Мюзикълът „Цар Лъв” – специално събитие на  XIII „Опера в Летния театър” Варна

Феноменът на специалните събития произлиза от онези нерутинни занимания, които имат развлекателни, културни, лични или организационни цели, различни от  нормалната дейност на ежедневието. Те играят важна роля в човешкото общество от древни времена. Рутината на ежедневието е била разнообразявана с празници от всякакъв вид. В съвременния свят представите за специални събития се променят. Религиозните причини са станали по-маловажни, но възможността за отдих, социално или културно преживяване е притегателната сила. За значението на събитията са пример специално създадените събития. Често малък или голям град, който желае да привлече туристи, създава ново специално събитие, което да привлича посетители.

С откриването на Летния театър на Варна през 1957 г. Варненската опера поставя първата мащабна оперна продукция на открито в България. По идея на тогавашния директор на Варненската опера Емил Трифонов се възстановяват прекъсналите поради войните „Български народни летни музикални тържества” от 1926 г. Уникалният естествен зелен декор и романтичната атмосфера превръщат Летния театър в притегателно място не само за жителите на Варна, но и за туристите, които съчетават отдиха с възможността за социално и културно преживяване. Оперните представления радват зрителите, но липсата на регламент в програмирането и планирането им не водят до трайни нагласи у аудиторията за среща с високото изкуство.  

В повратна точка се превръща първото издание на „Опера в Летния театър” през 2010 г. С мениджърски размах директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова възобновява оперните спектакли на открито с амбициозен афиш, който предварително добре разгласен, обхваща трите летни месеци от юни до края на август. Оттогава до днес, вече в 13 издания, фестивалът непрекъснато разширява творческите си граници с модулите опера, балет, мюзикъл и симфоничен концерт, като обгрижва интересите на различни публики.

Мюзикълът не е традиционен жанр за българската публика. Въпреки това във Варна брандът „морска столица” не без основание се преплита с бранда ”столица на мюзикъла”. Едно от доказателствата за това твърдение е мюзикълът „Цар Лъв“. Филмът на Дисни „Цар Лъв” се оказва най-печелившият 2D анимационен филм в САЩ с две награди ”Оскар” и „Златен глобус“ за „Най-добър филм – мюзикъл или комедия“, а саундтракът му е най-продаваният саундтрак към анимационен филм в САЩ с над 7 милиона продадени копия.

Премиерата на мюзикъла „Цар Лъв” във Варна е през 2021 г. и оттогава до днес продукцията се радва на небивал интерес. Под палката на маестро Страцимир Павлов героите от познатия сюжет събуждат всеки път палитра от емоции. Беше вълнуващо да съм част от вълната от три поколения, която заля Летния театър на 27.07.2022 г. Публиката на „Цар Лъв“ пя с артистите, ръкопляскаше в такт и съпреживяваше историята - видях и любопитство, и страх, и радост в очите на децата. Децата - може би това е феноменът на това наистина специално събитие, в което участват няколко поколения артисти, но и немалко деца. Атмосфера, създадена не само от възрастни, но атмосфера, в която активно участват деца. Темпераментният Страцимир Павлов сякаш владееше не само артистите, а и цялата публика. Аплодисментите съпровождаха цялото представление и не спираха след всяко действие, а триумфът на доброто над злото бе кулминацията, която изправи всички на крака.

Попитах някои деца кой ги е довел, мама или баба отговаряха. Попитах ги дали ще дойдат пак, което се оказа излишен въпрос, защото те вече очакваха премиерата на „Красавицата и звяра”.

Исках да си отговоря на въпроса дали „Опера в Летния театър” има възпитателен ефект, дали е ценна за подрастващите. Намерих отговора в искрящите очи на детската публика. Мюзикълът „Цар Лъв” е специалното събитие на „Опера в летния театър”, с което ръководството на Варненска опера е намерило правилния ключ към сърцата на детската публика. Те ще дойдат пак, те очакват още…

_____________________

Снимки Росен Донев

 

Автор:
Томи Попечкин
Публикация:
31.08.2022 г. 14:32
Етикети:
мюзикълТоми Попечкин
маестро Страцимир Павлов
Варна Държавана опера Варна
„Опера в Летния театър”
„Цар Лъв”
Посетено:
1093
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/35305-myuzikalat-tsar-lav-spetsialno-sabitie-na-xiii-opera-v-letniya-teatar-varna