Отзиви

Двама победители в първия конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“

24 тенори от 12 държави си оспорваха отличията в памет на Камен Чанев

 

ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ТЕНОРИ "ГЛАСЪТ НА КАМЕН"

Силно емоционално и с много сълзи, породени от спомени за непрежалимия голям български тенор Камен Чанев премина галавечерта на лауреатите на Първия международен конкурс „Гласът на Камен“ на Античния театър в Пловдив. Всички, от отличените участници, през оркестрантите на Държавна опера Пловдив, които диригентът и забележителен тенор и музикант Хосе Кура нарече „приятели“, до организаторите и многобройната публика - бяха разтърсени от атмосферата на отлично замисленото и подготвено събитие.

В него имаше от всичко по много – красиво пеене, съвършена музика, впечатляващ 3D мапинг върху превърнатите в импровизирана сцена централни зрителски сектори и преплитащи се в сноп високо над театъра лъчи на 16 прожектора пред излъчвани на екран изображения на самия Камен Чанев. Особена тръпка на вълнение премина над смълчания Античен театър на самия финал, когато прозвуча неговият глас, от екрана ни гледаше самият той, а прожекторите рисуваха отгоре наподобяващи вълшебен покров и съединяващи се в Безкрая линии.

Магията на случващото се бе толкова силна, че дори минути след края намиращите се на сцената отличени млади тенори хипнотизирано и без да помръдват продължаваха да гледат лика на отишлия си без време отличен техен колега. Един наистина трогателен жест на почит и уважение към неговия живот и забележителна кариера.

Чисто символично, но специално избрано бе самото място, от което се представяха един след друг участниците в галата. Точно там три години по-рано Камен Чанев за последен път е изпял една от ариите, включени в програмата. „Това място, на което всички млади певци застават, е мястото на Камен. Огромна отговорност!“, изтъкна Нина Найденова, член на журито, директор на Опера Пловдив. Хосе Кура, който освен, че оглавяваше международното жури, бе поел и ролите на диригент и водещ на вечерта, с чувство за хумор, но и с огромен респект към делото на покойния си колега защити славата си на водещ световен музикант. Това пролича и в дуета му с Красимира Стоянова от операта „Отело“ на Верди, който двамата изпълниха под диригентската палка на Лучано ди Мартино, също член на международното жури.

Изненадващо, двама победители излъчи първото издание на Международния конкурс за млади оперни певци-тенори „Гласът на Камен“, проведен от 22-26 август в рамките на оперния фестивал OPERA OPEN на Държавна опера Пловдив със съдействието на Фондация „Камен Чанев“ и Фондация „Пловдив 2019“.

Първото място си поделиха 29-годишният Джихун Сон от Южна Корея и 22-годишният Иля Сквирский от Русия след продължителни и сериозни обсъждания сред членовете на журито преди „соломоновското“ им решение: да определят две равностойни първи награди. Показателно за качествата на победителите е и решението на световната оперна прима Красимира Стоянова, участник в журито, също да подели определената от нея премия между двамата победители в конкурса. Втората награда е присъдена на Сейджун Ан (Южна Корея), а Трета награда – на Кудайберген Абилдин (Казахстан). Отличия под формата на ангажименти за спектакли получиха Оронсо д`Урсо (Италия), Анле Гоу (Китай) и още няколко от кандидатите.

От подадените 41 заявки за участие в надпреварата в памет на Камен Чанев до участие в първия тур са допуснати 28 изпълнители от 12 държави. От явилите се 24-ма изпълнители, авторитетното жури отсява до втория тур 14 души.

Заедно с Хосе Кура и Красимира Стоянова, членове на журито на конкурса са: Таня Иванова - основател на Фондация "Камен Чанев", Лучано Ди Мартино - артистичен директор на Опера Пловдив, проф. Марио Диаз - декан на консерваторията Моцартеум в Залцбург, Андреас Делерт - директор на Hilbert Artist Management, Огнян Драганов - директор на Държавна опера Стара Загора, доц. Нина Найденова - директор на Държавна опера Пловдив, Владимир Кираджиев - преподавател във Виенския Университет за музика и сценични изкуства.

Заявеният от организаторите съвременен подход при провеждането на конкурса, който да позиционира участниците като „млади посланици на музиката“ включва участието на публиката при вота в третия тур, който е достъпен за всички допуснати в конкурса участници. 19 от тях решават да се възползват от това право по регламент, а 22-годишният българин Кристиян Христов се оказва предпочетен от зрителите на импровизираната надпревара на 24 август на Античния стадион на Филипопол и е първи носител на отличието „Артистът и Пловдив“.

Според организаторите, конкурсът „Гласът на Камен“ е възможност за младите артисти от цял свят да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на един изключителен тенор. Специално учреденото по този повод и изключително по своята същност отличие на Държавна опера Пловдив „За честност в изкуството на името на Камен Чанев“ е присъдено на талантливия млад тенор Михаил Михайлов и му бе връчено от директора на театъра доц. Нина Найденова.

Първото издание на „Гласът на Камен“ бе част от програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

Снимки: Александър Богдан Томпсън

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
27.08.2022 г. 20:45
Посетено:
2441
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/35282-dvama-pobediteli-v-parviya-konkurs-za-mladi-tenori-glasat-na-kamen