Отзиви

Документален филм „Тайните пасища на Чичовите конье“

Ученици от 117 СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Бухово популяризират фолклора на родния край

 

Млади благотворителиучениците от Ученическия парламент към 117. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Бухово създадоха документален филм „Тайните пасища на Чичовите конье“, за да съхранят и популяризират музикалното наследство на родния си край и да пробудят интереса и уважението на хората към българския фолклор.

Официалното представяне на документалния филм и съпътстващата го музикална програма се проведе на 23.06.2022 в Дом на културата – гр. Бухово, където учениците Анна Младенова, Суна Керимова, Екатерина Колева, Теодора Мисиркова, Надежда Димитрова, Нели Кутинова, Йоана Микова, Надя Станкова, Виктория Димитрова, Габриела Радинова, Екатерина Златилова и техният ментор Екатерина Средовска представиха своя проект, вдъхновен от придобилата световна популярност българска шопска песен „Чичовите конье“. Публиката се наслади и на музикална програма с участието на група деца от гр. Бухово, Певческата група към Народно читалище „Пробуда – 1908“ - кв. Сеславци (Сеславските баби) и екипа на проекта, заедно с техните наставници в пеенето Милена Великова и Ася Георгиева, които изпълниха характерни песни от град Бухово и квартал Сеславци. Момичетата получиха поздравления от кмета на гр. Бухово г-н Тодор Димитров и директора на 117.СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – г-жа Янка Цекова. Кулминация на вечерта беше премиерата на документалния филм „Тайните пасища на Чичовите конье“, чрез който създателите му представят интересни данни за българския музикален фолклор на своето родно място. Специален подарък за гостите в Дом на културата беше изготвената от екипа книжка-песнопойка с местни песни, весели припявки, забавни факти от Шопския край. Вълнуващо бе да се чуят отзивите на излизащата от залата публика. Малки и големи споделиха, че са впечатлени от положения труд и усилията на тези млади хора, а песента продължава да се пее в парка, по улиците, в училището и в детската градина.

Учениците споделиха: „Избрахме тази кауза, защото е от изключително значение да помним и да поддържаме фолклорните си традиции. Съхраняването на историята и музикалната култура е един от приоритетите на нашия район. Много известни песни и танци от Шопската фолклорна област – част от световното музикално наследство, произлизат от нашия край, а голяма част от местното население не е запознато с приноса на нашите предци.“

Връзка към документален филм „Тайните пасища на Чичовите конье“: Тайните пасища на Чичовите конье - YouTube

Facebook страница на проекта: Тайните пасища на Чичовите конье | Facebook

Проект „Тайните пасища на Чичовите конье“ получи подкрепа и финансиране от Фондация „Благотворител“ в рамките на ежегодния конкурс „Млад благотворител“.

 

Автор:
Милена Великова
Публикация:
04.07.2022 г. 18:31
Етикети:
Милена Великовадокументален филм
фондация „Благотворител“
117.СУ „Св. св. Кирил и Методий“
гр. Бухово
"Тайните пасища на Чичовите конье"
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/35027-dokumentalen-film-taynite-pasishta-na-chichovite-konye