Отзиви

Михаил Светлев: "Монолози без грим"

Мемоарите на прочутия ни тенор са изненада не само за меломаните

 

Много колеги, приятели и почитатели от години уговарят известния наш изпълнител Михаил Светлев, покорил десетки световни сцени, да опише своя живот и забележителна творческа биография. По една или друга причина той продължително време бе отклонявал тези покани. Преди няколко години и аз започнах да го убеждавам, че е време да разкаже историята си. Отначало нямах особен успех. Но след началото на пандемията той се съгласи с аргументите ми и се зае с твърде интересния разказ за неговия живот. Скромната ми роля на редактор ме прави истински щастлив, че книгата „Михаил Светлев. Монолози без грим“ вече е факт. Появата ѝ съвпадна с рождения ден на певеца днес, когато той навлиза в 80-ата си годишнина.

Това не са обикновени мемоари на изпълнител със забележителна кариера и многобройни участия на най-престижни световни сцени. Това е историята на един живот представен „без грим”, започнала без големи очаквания и шансове за успех, но доведена до приказка с талант, упоритост и воля. Артист, преминал през препятствия, надмогнал колебанията си и уверено създал световна оперна кариера.  

Особеното достойнство на книгата е честният и откровен разказ за случилото се отпреди десетилетия до днес. Това е своеобразен документ срещу забравата на времето. Скромен и самокритичен поглед към събития, допринесли за поддържането на заслужената слава, която се съдържа в термина “българско оперно чудо”.

Срещнах Михаил Светлев по време на няколко безценни като контакти и като опит години в Софийската опера. С течение на времето помежду ни се изгради взаимна симпатия и доверие и мислех, че съм го опознал. Когато започнах да чета страниците, с които ви предстои да се запознаете разбрах, че неговата личност е далеч по-интересна, многопланова и – защо не – противоречива, отколкото съм си представял.

След преживяването с откровената изповед за неговия живот мога да кажа само едно – горещо препоръчвам на всеки, който проявява интерес към историята на операта и на българския принос в световната култура непременно да се потопи в това невероятно пътуване. Михаил Светлев заслужава вашето доверие и всички хубави чувства, които ще изпитате, затваряйки последната страница на неговите “Монолози без грим”.

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
06.03.2022 г. 12:13
Етикети:
Димитър Сотировотзивитенороперагодишнинамемоарикнига
Михаил Светлев
„Михаил Светлев. Монолози без грим“
Посетено:
1228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/34226-mihail-svetlev-monolozi-bez-grim