Отзиви

Историята като реалност и фикция

За филма "Ботев"

Историята като реалност и фикция

 

Филм за Христо Ботев, за подвига и саможертвата, представени пред погледа на прагматичния човек от 21. век? Дързост, почит, лична емоция, съвест, кауза...? Позволявам си да споделя своите впечатления от съвременния кинематографичен прочит на една героико-трагична епопея, дори с риск да предизвикам полемика. Филмът "Ботев" носи сурова поетичност, балканска духовна виталност, (добра или лоша, може да се спори по темата), респект към епохата и централния персонаж и същевременно свободен художествено-субективен поглед. Лично мен ме впечатли с яркото актьорско присъствие (Деян Жеков, Ники Илиев, Неда Спасова…) и умелата операторска "разкадровка"(оператор Христо Генков).

Кинотворбата привлича с факта, че реабилитира българското слово - открояващите се, вплетените в сюжета стихове на Христо Ботев (гениални, стресиращо актуални и за днешните времена). Привлича зрителското внимание и с визуално-смисловите си метафори (бистрата вода и калната локва, цветовите контрасти, играта със светлината...). В "Ботев" е и епохата от миналото, и епохата от настоящето. Тук взаимно се "неутрализират" низкото и високото, мерзостта и величието, болката и безсмъртието, страхът и мъжеството. Това е филм за слабостта и силата на разума, емоцията, избора, за робството и свободата, но не като абстракция, а като лична, човешка, неподправена реакция, позиция, чувство, мисъл в сътворената история (история като реалност и история като фикция). Единственото, което не ми беше достатъчно е по посока на сценарната канава - тоест някои въпросителни, които "залага" драматургичният разказ. Но може би липсата на идеално съвършенство е по-привлекателно и въздействащо от полирания до блясък идеал. В глобалистично раздирания противоречив свят, в който  всички живеем, това е по-правдоподобно и приземяващо.

__________

"Ботев"

Жанр: драма, биографичен, исторически
България, 2022, 140'
Сценаристи: Максим Генчев, Десислава Ковачева
Режисьор: Максим Генчев
Оператор: Христо Генков
С: Деян Жеков, Ники Илиев, Неда Спасова, Матей Генчев, Георги Кадурин, Горан Гънчев, Цветомир Ангелов – Цуки, Боян Фърцов, Атанас Петков, Ники Априлов, Рая Гънчева, Петър Славчев

 

 

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
04.03.2022 г. 10:49
Посетено:
1556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/34213-istoriyata-kato-realnost-i-fiktsiya