Отзиви

Магията на Танго музиката

Една необикновена вечер с великолепни музиканти в сърцето на София

 

На 11 декември 2021 година, в представителната концертна зала на улица "Оборище" 5 се състоя вълнуващ концерт, посветен на Танго, любима музика на хилядите ѝ почитатели по света. Удоволствието на това преживяване дължим на любимеца на софийската публика, виртуозът цигулар Иван Пенчев, който с очарователната пианистка Надежда Цанова и тяхното вдъхновено изпълнение ощастливиха отбраната публика. Още с първите пламенни акорди, двамата артисти грабнаха вниманието на слушателите и тази творческа атмосфера на отдаденост в музицирането не ни напускаше нито за миг. Цигуларят успя да разгърне инструменталния си талант, разкривайки неподозирани нюанси, лирични отклонения, огромен динамичен диапазон от страстни изблици, до нежно примирение, красиви глисанди и всичко това с огнения звук на цигулката си!...

 Да изпълняваш такава музика се изисква вроден усет, а двамата музиканти притежават това качество в изобилие. Рядко се случва такъв синхрон между двама изпълнители. Заредиха се пиеси от великия Пиацола, всяка една с нейната душевна красота и малка тайна. Наоколо публиката, пиейки чаша шампанско, се чувстваше щастлива и съпричастна с това уникално музикално събитие. Цигуларят, обладан от емоцията, беше в стихията си, танцуваше свирейки „Милонга“. След тази бляскава, темперамента пиеса, солистът ни сюрпризира  с неповторимата „Обливион“, като с дълбок, проникновен звук ни разкри очарованието на този шедьовър в жанра си.

Светъл лъч, жизнерадостно усещане завладя слушателите с изпълнението на популярното „Либертанго“! Цигуларят, със завиден темперамент и верен усет за стила „запя“ пиесата, редувайки ритмичното начало с последвалите лирични „откровения“, оставяйки чувството за душевно блаженство... Публиката ликуваше! Слушателите изправени искаха още и още любимата им Музика… Заразителен цигулар и фантастична пианистка. Щастливите изпълнители щедро повтаряха „бисовете“, осъзнаваха, че Магията на Танго витаеше в Залата.

Благодарим ти Маестро Пенчев! До нови срещи!

 

Автор:
Светослав Дерменджиев
Публикация:
23.12.2021 г. 00:04
Посетено:
835
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/33931-magiyata-na-tango-muzikata