Отзиви

Приказки от седмото небе. Невероятните приключения на Ади, Павчо и техния Супердеди

За новата книга на Иван Матанов

Приказки от седмото небе. Невероятните приключения на Ади, Павчо и техния Супердеди

 

Иван Матанов, "Приказки от седмото небе. Невероятните приключения на Ади, Павчо и техния Супердеди"

Изд. „Карина-Мариана Тодорова“, 2021
Художник: Стилиана Георгиева Чепилова

 

Най-сериозната литература си остава тази за деца. Все още незамърсената от излишни натрупвания душа на детето разпознава дори и най-добре прикритата лъжа и лицемерие. Как можем да пишем за деца, ако не сме на тяхното небе – кристално чисто място, където всичко е възможно по вълшебен начин? Децата вече знаят прекомерно, застрашени от урагана „преждевременно остаряване“.

Като здрав щит срещу този ураган звучат историите в книгата на Иван Матанов „Приказки от седмото небе. Невероятните приключения на Ади, Павчо и техния Супердеди“, където вълшебствата са не само съвсем разбираеми и напълно възможни, но са и спасителен пояс. В мигове на препятствия Супердеди хвърля от небето пояса и морето от опасности утихва мигновено. Защо Супердеди? В живота на малките български общности, за разлика от тези в страната на супергероите, възрастните хора – баби и дядовци, са най-близките на децата, докато родителите са ужасно заети с работа и с какво ли не. Баба и дядо разбират отлично страховете на малкото дете, при това не са измислени фантастични персонажи със странни костюми. Много близък ми звучи образът на този хитър, предвидлив и милостив дядо. Близко ми звучат и неговите десет заповеди с шеговита препратка към  библейските от планината Синай. Супердеди се е погрижил да даде най-важните напътствия в живота на неговия обичан внук, осигурявайки изпитано средство за борба с дяволиите, които се промъкват в душите и вършат пакости – Дяволският зъб. Стискаш здраво вълшебния зъб и опасността преминава. Колко леко и приятно е! Малчуганите са способни да разсмеят дори Тъжния стар планински орел, който вижда от високото какво се случва в низините. Мазето, в което ние, от предишните поколения, се криехме, за да си разказваме страховити истории, и тук е място за разказите на тримата приятели Ади, Стефи и Дани, но и мястото, от което успява да избяга Ади, припомняйки си съветите на своя дядо.

Иван Матанов – именит поет и журналист, също като други свои колеги, е написал книжка за деца, вдъхновена вероятно от нещо много лично, което се излъчва от топлината и любовта на тази съвременна приказка.

Книгата на Иван Матанов „Приказки от седмото небе“ е увлекателна история, която се чете на един дъх и за дълго време не се забравя. За това допринасят и корицата, и богатите цветни илюстрации, нарисувани от младата художничка Стилиана Георгиева Чепилова.

Книгата е спечелила конкурс в проекта „Помощ за книгата“ 2021 към Министерство на културата.

 

Автор:
Христина Мирчева
Публикация:
15.12.2021 г. 11:26
Етикети:
Иван МатановкнигаотзивиХристина Мирчева
Павчо и техния Супердеди"
Приказки от седмото небе. Невероятните приключения на Ади
издателство „Карина-Мариана Тодорова“
Посетено:
675
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/33889-prikazki-ot-sedmoto-nebe-neveroyatnite-priklyucheniya-na-adi-pavcho-i-tehniya-superdedi