Отзиви

Поезия от третото хилядолетие. 32 съвременни български поетеси

Издание на Издателска къща "Макавей", Скопие

Поезия от третото хилядолетие. 32 съвременни български поетеси

 

Поезия от третото хилядолетие. 32 съвременни български поетеси. Това е мотото на уникалното антологично издание на списание "Книжевно житие", Северна Македония, в което са представени 32 съвременни български поетеси. Негови съставители са Бранко Цветкоски, македонски поет, писател и издател, и българската поетеса Роза Боянова - две имена авторитетни и добре познати в литературните среди, както в Северна Македония, така и в България. Преводите на стиховете са на Бранко Цветкоски, Санде Стойчевски и Весна Ацевска, а художник на изящната корица и илюстрациите е Таня Балак, Северна Македония. Освен със стиховете си, участниците са представени със снимки и с творческите си биографии.

Антологията няма концептуален характер, темите са различни, както и стиловете, а подборът на включените в изданието авторки е направен от съставителите, "водени единствено от критериите си за художественост".

Поканените за участие са "поетеси, прекрачили от 20. в 21. век, от второто в третото хилядолетие, в чиято поезия може да се открие облика на съвременната женска поезия, нейните тенденции и устременост в бъдното".

Съставителите, се казва още в предговора, са "натоварени със задачата да представят на македонската литературна публика няколко поколения талантливи и свръхталантливи български поетеси, които творят в нашата обща модерност, надявайки се по най-подходящия начин да допринесат за отглеждането, поддържането и популяризирането на македоно-българските литературни връзки и тотално отваряне на взаимните поетични течения във вече трайно отворения световен литературен процес".

Във връзка с горния текст трябва да отбележа, че в тази антология присъстват автори с международни награди, присъстват имена, чието творчество отдавна е прекрачило границите на България и е познато не само в Северна Македония, а и в много други страни.

Драматизмът в някои стихове, мислите за смъртта, мъдростта, ефирността на една нова, различна поезия правят антологията богата на изживявания; тук всеки може да намери стихове, които да го развълнуват или да отведат мислите му към високи върхове, но най-хубавото е, че може да ги чете и препрочита.

 

Автор: Милка Стоянова
10.12.2021 г. 20:50
Посетено: 794
Етикети: Роза Боянова, Северна Македония, Милка Стоянова, отзиви, поезия, антология, Скопие, Бранко Цветкоски, списание "Книжевно житие", Издателство "Макавей", Поезия от третото хилядолетие. 32 съвременни български поетеси
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/33874-poeziya-ot-tretoto-hilyadoletie-32-savremenni-balgarski-poetesi